Чакат Apple да си върне капитализацията от $1 трлн.

Акциите на Apple ще поскъпват, прогнозираха анализатори (снимка: Apple)

Анализатори от Raymond James повишиха рейтинга на акциите на Apple от „market perform” до „outperform” и очакват поскъпване на ценните книжа на производителя на iPhone до 250 долара за брой.

При затваряне на борсата в четвъртък вечер акциите на Apple се търгуваха за 205,66 долара, което бе с 1,14% повече спрямо предходния ден. Пазарната капитализация на компанията превиши 946 млрд. долара.

Ако прогнозата на Raymond James за 250 долара на акция се сбъдне, стойността на американската компания отново ще превиши 1 трлн. долара. Според анализаторите, уреждането на конфликта с Qualcomm ще промени ситуацията на пазара, тъй като Applee ще може да използва модемите на чипмейкъра в своите айфони през 2020 г.

В средата на април т.г. Apple и Qualcomm неочаквано сключиха мирно споразумение след две години съдебни битки. Apple се съгласи да плати на Qualcomm определена сума еднократно, както и да плаща такса за използване на модемите на своя партньор.

Анализатори от UBS твърдят, че Apple ще плати 5-6 млрд. долара на Qualcomm наведнъж и по 8-9 долара за всеки продаден iPhone. Те базират своите изчисления на прогноза на Qualcomm, съгласно която сделката с Apple ще добави по 2 долара към печалбата от една акция на компанията.

Коментар