Децата на Запада мечтаят да станат… влогъри

В западните страни децата се интересуват преди всичко от YouTube и доста по-малко от космическите полети (снимка: CCO Public Domain)

Преди 50 години ракета „Сатурн V”, изстреляна от космическия център „Кенеди”, отвежда в космоса Нейл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс. Четири дена по-късно Армстронг и Алдрин ще стъпят на Луната, вдъхновявайки цяло поколение млади хора да станат учени, инженери и математици.

Ефектът на програмата Apollo вдъхновява хиляди деца по света да мечтаят да станат изследователи, космонавти, конструктори… Днес обаче младите мечтаят да станaт влогъри. Поне в страните от Запада, пише Arstechnica.

В навечерието на годишнината на Apollo 11 производителят на модулни конструктори LEGO възложи на Harris Poll да проучи желанията на общо 3000 деца от САЩ, Китай и Обединеното кралство за отношението им към знанието за космоса. Резултатите показват, че в западните страни децата се интересуват преди всичко от YouTube и доста по-малко от космическите полети.

Запитани какви биха искали да станат, когато пораснат, около 3 от 10 американските и британските деца са отговорили, че искат да бъдат автори на видео в YouTube или влогъри – вид „кариера”, която се базира на правенето на видео за интернет. Това прави една трета от децата.

Следващите предпочитания включват учител, професионален спортист или музикант. Да станат астронавти мечтаят само 11% от децата – триж по-малко от тези, които желаят да станат известни чрез видео в YouTube.

Обратното е в Китай – там децата имат явно предпочитание да станат астронавти. Оказва се, че децата в Китай са много по-заинтересовани от навлизането в космоса и имат по-високи очаквания за заселване на космоса през следващите десетилетия, показва анкетата.

Интересни са и отговорите на въпроса дали скоро хората ще обитават друга планета. 96% от китайчетата са категорични, че това ще се случи. Сред западните деца подобно мнение се споделя от около 2/3 от децата. Подобна е пропорцията и що се касае до желанието на самите деца да излязат в открития космос.

Анализите за причините западните деца да мечатаят да станат влогъри, а не друго, може да се прострат надълго и нашироко. Може би образователната система в Китай поставя по-голям акцент върху стойността на науката, технологиите, инженеринга и изследването на космоса, предполагат изследователите от Harris Poll.

В крайна сметка може би това, което може да вдъхнови децата на Запада да пожелят отново да са учени, инженери и космонавти, е НАСА да се върне в дълбокия космос за първи път от 50 години. Това обаче може може и да не се случи скоро.

Коментари по темата: „Децата на Запада мечтаят да станат… влогъри”

добавете коментар...

  1. :o)

    Социалните мрежи са БОЛЕСТТА на това поколение.
    Тя няма да се преболедува лесно.

  2. Той

    „I used to want to be an astronaut … But astronauts don’t even go on the Moon anymore.”

    Това е от сериала „Истински детектив”.

    Кой ще се мъчи да става учен, щом науката не получава добра реклама, а и се изисква голям акъл, за да станеш велик учен? По-лесно е за всеки прошляк да стане ютюб-звезда или vbox7-знаменитост.

  3. Изидорус Б.

    Сега е много модерно да си влогър, ютубър или Инстаграм звезда с милиони последователи. Ако си момиче , имаш голям гъз и сочни цици и се снимаш гола, то безброй безмозъчни последователи са ти в кърпа вързани. Основаваш собствен бранд, продаваш козметика , фотошопа работи на макс. Мечта!

    Защо ще ставаш космонавт, да вземеш да загинеш заради нечия чужда грешка.

    А жълтурите китайци са с промити до бяло мозъци от комунистическата пропаганда.
    Тази пропаганда им втълпява от малки да живеят не за себе си , а за обществото – разбирай за Комунистическата партия. Да се жертват за благото на комунизма и светлото бъдеще.

    А пък за този, който мисли различно , е измислена системата за социален рейтинг, която следи изкъсо дали поемаш дозата си от партийна пропаганда.
    Нещо повече, опитват се да повишават вниманието на китайчетата в училище чрез електроди в мозъка. Създава се партийна електрическа стимулация на мозъка, която следи да се поеме цялата партийна пропаганда от ученика.

  4. Фофу

    Нали това се водеше тек сайт, не разбирам как все се намира някой “умник” да си изръси мозъка и да прави политическа пропаганда.

  5. ха

    През 60-те години на миналия век тук в България децата наистина са искали да стават космонавти. Но вече през 80-те вече искат полицаи (т. е. милиционери), шофьори и пожарникари (особено последната професия се оказа много перспективна за някои).

    Накратко децата искат да станат на позициите на хората, които виждат, че директно управляват нещата. Иначе искат друго, само ако им е втълпено от образователната система или от семейството…

Коментар