Русия иска задължително местен софтуер в смартфоните

Пазарът на мобилни телефони в Русия е доминиран от продуктите на Apple, Samsung и Huawei, които ще трябва да добавят местен софтуер в устройствата си (снимка: CCO Public Domain)

Руските законодатели предлагат местните софтуерни продукти да бъдат задължителни за смартфоните, продавани в страната. Ако не спазят това изискване, търговците ще бъдат глобявани, според репортаж по темата на Ройтерс.

Всички смартфони, компютри и смарт телевизори, продавани в Русия, трябва да включват предварително инсталиран руски софтуер, предвижда нов законопроект, целта на който е подкрепи местните производители на софтуер.

Законопроектът, внесен в долната камара на парламента в четвъртък, ще позволи на властите да изготвят списък на задължителния руски софтуер в устройствата. Ако бъде приет, той ще влезе в сила през юли 2020 г.

Руският пазар на мобилни телефони е доминиран от продуктите на Apple, Samsung и Huawei. Законопроектът предвижда глоби за компаниите, които продават устройства без предварително инсталиран руски софтуер, в размер на 50 000 до 200 000 рубли ($790 – 3170), считано от януари 2021 г.

Предложението ще стане закон, само ако бъде подкрепено на три гласувания в долната камара на парламента и след това от горната камара и от президента Владимир Путин.

През последните пет години Русия въведе по-строги закони за интернет, които задължават търсачките да изтриват някои резултати, услуги за съобщения да споделят ключовете за криптиране със службите за сигурност, а социалните мрежи да съхраняват потребителските данни на сървъри в страната.

Коментари по темата: „Русия иска задължително местен софтуер в смартфоните”

добавете коментар...

  1. ха

    Фофу не следиш нещата.

    Това, че “политиката не трябвало да се меша в бизнеса” беше споменато за това, че Франция ще облага интернет гигантите. Когато имаш икономика и тя върви добре, тогава политиката няма място в нея. Така дребното провинение на Франция просто бледнее пред жестокото погазване на правилата от страна на САЩ.

    При Русия нещата са в съвсем различен аспект. Това е страна с изцяло пропаднала икономика. Когато нямат такава, тогава включваш политиката на максимум, за да създадеш такава (икономика). Ако оставиш всички да те цокат (и вътрешни и външни), тогава ти си просто най-големият неудачник. Между другото това, което правят Русия е напълно недостатъчно и ще си берат негативните последици за дълго време в бъдеще. Единственото което правят Русия е да дразнят запада, което им се връща със санкции и все по-нататъшно затъване на икономиката им.

  2. :o)

    Вместо Руски Софтуер да качват по 1 картинка на Маша и Мечока или Ну Пагади за Title Screen и това да им е софтуера ахахаххахах

  3. Той

    Руски софтуер..това е някаква шега като руски автомобил или руски телевизор. В Сибирстан не вирее нищо интелигентно. Милитаризиран кенеф.

  4. Фофу

    Нали като станеше въпрос за САЩ, че не искат Х_йВей ревахте, че политиката не трябвало да се меша в бизнеса.

    Къде сте сега руски тролчета, ще ритнете ли срещу ръката дето ви храни ??

  5. Orwell

    1984

Коментар