Adata SD600Q – защитен външен SSD с голям капацитет

Adata SD600Q съчетава бърза 3D NAND флаш памет и защитен, портативен дизайн (снимки: TechNews.bg)

Външните дискове са традиционно решение за резервно съхранение на важни данни, както и за лесно пренасяне на големи обеми информация между различни компютри. Те са удобни, надеждни и с достатъчен капацитет, за да отговорят на нуждите на широк кръг потребители.

Напоследък, наред с класическите твърди дискове (HDD), все по-често в ролята на външен сторидж влизат и флаш-базираните SSD устройства (полупроводникови дискове), които се отличават с високо бързодействие, леки са и надеждни при пренасяне (нямат движещи се части), а капацитетът им се увеличава постоянно, на фона на намаляващите цени.

Получихме за тест външния SSD диск SD600Q на Adata –  популярна и у нас тайванска компания, която предлага голямо разнообразие от сторидж устройства, памети и други продукти на конкурентни цени. Adata SD600Q несъмнено е модел, който заслужава внимание, съчетавайки 3D NAND флаш памет с SLC структура (еднослойни клетки памет) и DRAM кеширане и защитен, портативен дизайн.

Това е едно изключително леко устройство (тежи 60 грама), което побира 480GB данни, защитено е от удари, падания и други въздействия и освен това предлага висока скорост на трансфер на данните – от и към вградения в компютъра диск – през бърз интерфейс USB 3.1. Лесен за използване и надежден диск за бекъп и пренасяне на важна информация в голям обем, този SSD е достъпен на пазара у нас на цена от около 145-150 лв. с включен ДДС.

Дизайн

SD600Q идва в типична за Adata стилна и лъскава кутия, с преобладаващ черен цвят и подробно описание на техническите параметри на устройството. С изваждане на диска веднага прави впечатление неговият компактен вид – с размери и 80x80x15,2 мм – и факта, че устройството е направено от два различни материала – пластмасов корпус и гумиран силикон от двете страни и в четирите ъгъла, както и с четири болта M3 в краищата за здравина и устойчивост при удар и падане.

Подобна конструкция гарантира здравина на SD600Q по критериите на американския военен стандарт MIL-STD-810G 516.6. Така например, устройството може да оцелее и да остане работоспособно при падане от височина 1,22 метра върху твърда повърхност. Тези обещания от производителя са подплатени и с тригодишна гаранция на диска.

Разглежданият модел е изпълнен в черен цвят и има капацитет 480GB. Но Adata предлага диска в още два цветови варианта – червен и син, а също така и с капацитет 240GB и 960GB (само в черен цвят). Така че изборът е сравнително голям, според предпочитанията за цвят и обем за съхранение на данните.

SD600Q се доставя в комплект с 30-сантиметров кабел USB 3.1, който от страната на компютъра е тип А, а откъм SSD-то е Micro-B. Намираме в кутията и ръководство за потребителя.

Производителност

Тестовете за производителност на устройството с популярния бенчмарк AS SSD 2.0 показаха, че дискът е близо до декларираните 430 мегабайта в секунда (MB/s) при четене и запис на данни. На практика това е вътрешен SATA SSD, но опакован за използване като външен SSD с интерфейс USB 3.1 Gen 2, който е по-бърз от USB 3.1 Gen 1.

При свързване на SD600Q към порт USB 3.1 Gen 1, устройството достига 422MB/s при четене и 404MB/s при запис. Това не е точно 430MB/s, но все пак е доста близо и може да се каже, че моделът напълно оправдава очакванията за висока скорост. Ако разполагате с порт USB 3.1 Gen 2, може да се насладите и на още по-бърз трансфер на данните.

Освен това като се има предвид, че принципно външният диск не се използва оперативно за работа с данните, както вградените в компютъра сторидж устройства, а по-скоро за бекъп и пренасяне на данни, подобна скорост на трансфер е напълно достатъчна.

Наличност и цена

Устройствата на Adata са широко достъпни на българския пазар от партньорите на компанията. Моделът SD600Q се предлага на цена от около 145-150 лв. с включен ДДС и тригодишна гаранция.

SD600Q идва без предварително инсталиран софтуер, но от сайта на Adata можем да свалим инструмента OstoGO за превръщане на SSD-то в зареждащо устройство с прехвърляне на инсталационен Windows диск, както и приложението за синхронизация на данните HDDtoGO, което поддържа също криптиране.

В заключение, това е едно компактно, лесно за използване и надеждно сторидж устройство за бекъп и пренасяне на данни, достъпно на цена по джоба на повечето потребители, които се нуждаят от голям капацитет – в случая 480GB – и от високото бързодействие на SSD носителите.

Коментар