Робо-мравки преодоляват препятствия с колективен ум

Няколко робо-мравки в поход, като една от тях скача (снимка: Zhenishbek Zhakypov / 2019 EPFL)

Нови робо-мравки, създадени от института EPFL и Osaka University, впечатляват с миниатюрния си дизайн и завидни умения да се справят с трудни терени. Те притежават семпло и леко тяло, което тежи едва 10 грама, но усърдно преминава през сложни пътеки, дори когато на пътя им се изпречват разнообразни препятствия.

Освен че притежават ловки умения, робо-мравките използват технология, която позволява лесно масово производство, става ясно от публикация в TechCrunch.

Всяко роботче индивидуално не носи особено голям интелект, но тяхната мисия е да работят в колектив и определено се справят чудесно с тази задача. Те си имат лидер, който координира действията на всеки член от екипа. Той им изпраща координати, които да следват, както и инструкции за всяко предстоящо препятствие.

В хода на действие, водачът тества разнообразни техники за справяне с трудностите по терена и изпраща информация за тези, които работят най-добре. Ако някое роботче се провали и изостане по пътя, екипът продължава усилената работа и наваксва неговата липса.

Създателите на робо-мравките отбелязват, че колективният им интелект и леките, подвижни форми им позволяват да изпълняват работата по-ефективно от по-големите и мощни роботи.

Засега се произвеждат единствено прототипи, но въпреки това те имат значителни предимства пред други подобни проекти с колективен интелект. Работата по робо-мравките продължава усилено и предстоят още впечатляващи подобрения.

Автор: Катерина Костадинова, Софтуерен университет

Коментар