САЩ с нова атака срещу Huawei, помагал на Северна Корея

Водещи медии в САЩ изнесоха информация за тайни връзки на Huawei със Северна Корея (снимка: Пхенян / CCO Public Domain)

Китайският технологичен гигант Huawei, включен в черния списък на САЩ, заради опасения за националната сигурност, тайно е помогнал на Северна Корея да изгради и поддържа комерсиална безжична мрежа, съобщи Вашингтон пост, цитирайки източници и вътрешни документи.

Huawei си е партнирал с държавната китайска фирма Panda International Information Technology Co Ltd. по редица проекти в Северна Корея в продължение на най-малко осем години, уточнява публикация на Ройтерс.

Подобен ход би повдигнал въпроса дали Huawei, която е използвала американски технологии в своето оборудване, е нарушила американския контрол върху износа, за да предостави техника на Северна Корея.

Съединените щати поставиха Huawei в черен списък през май, като се позоваха на опасения за националната сигурност. Сега американските компании не могат да продават компоненти на Huawei без специални лицензи, но президентът Доналд Тръмп обеща да вдигне забраната.

Huawei все още не е коментирал очертаващия се нов проблем в отношенията със САЩ. От компанията са лаконични, че Huawei няма „бизнес присъствие” в Северна Корея.

Министерството на търговията на САЩ е проучило възможни връзки между Huawei и Северна Корея от 2016 г., но не свързва публично двете страни. Huawei и Panda освободиха офиса си в Пхенян през първата половина на 2016 г., припомня Вашингтон пост.

Коментар