Лекари от София прегледаха пациент в Хасково през 5G

Лекарите преглеждат дистанционно пациент от Хасково с помощта на 5G технология (снимка: Теленор)

Първи по рода си медицински преглед през 5G технология бе извършен у нас. Лекари от София прегледаха пациент в Хасково от разстояние, благодарение на бърза мобилна връзка от пето поколение.

Проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен  директор  на  УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”, се намираше в централата на Теленор в София с очила за виртуална реалност,  докато проф. д-р Диян Енчев, началник „Травматологичен комплекс”, преглеждаше пациента в своя кабинет в болницата.

По време на събитието се проведе и разговор през 5G мобилна мрежа между Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Теленор, Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, и актьора Башар Рахал.

Участниците в събитието направиха реален тест на скоростта на 5G технологията и видяха също демонстрация на онлайн гейминг през 5G, както и едновременен стрийминг  на 16 видеа с FHD резолюция.

С медицинския преглед, извършен през новата технология, Теленор започва серия от 5G тестове в България, съобщиха от компанията. Посредством различни демонстрации, телекомът ще изследва възможностите на новото поколение мобилна технология.

Тестовете ще отговорят на специфични нужди в областта на производството, образованието, менторството, развлекателната индустрия и културата. Освен в София демонстрации ще се проведат и на редица други места из страната. Те ще бъдат свързани с виртуална реалност, стрийминг на видео съдържание и гейминг и ще са публично достъпни.

Технологии с виртуална и допълнена реалност навлизат в медицината заедно с 5G (снимка: Теленор)

По време на експериментите Теленор ще използва оборудване на Huawei, което включва фиксирана и мобилна базова станция с възможност за транспортиране на различни места.

„Инвестицията в развитието на 5G мрежа е стратегическа стъпка към напредъка на е-обществото в България. Тя ще окаже положително влияние върху дигиталната  трансформация и бъдещето на бизнеса”, заяви Джейсън  Кинг.

Държавата, за да изпълнява целенасочената си политика, трябва да направи три неща – разпределението на радиочестотния  спектър, насърчения, свързани с редукция на тарифите, за да може цената все пак да не бъде понесена от  крайния  потребител, и намаляване на административната тежест, поясни Росен Желязков.

Благодарение на 5G технологията, достъпът до експертна медицинска помощ ще  бъде по-лесен дори за онези пациенти, които са на труднодостъпни места, коментира проф. Балтов.

Най-видимите и осезаеми предимства на 5G технологията са значително по-високите скорости на достъп, практически моменталната връзка между две страни и по-високата надеждност на връзката.

Коментари по темата: „Лекари от София прегледаха пациент в Хасково през 5G”

добавете коментар...

  1. Аман

    Пациенто умре от лъчва болес!

  2. Anonymous

    Лекарите и пациента казаха ли здравей на Китай?

Коментар