САЩ свалили ирански дрон с нова технология за заглушаване

Действията на USS Boxer илюстрират бързо променящия се характер на войните (снимка: US Navy)

Когато американският USS Boxer свали ирански безпилотен самолет в Ормузкия проток, очевидно ставаше въпрос за нова технология. Според публикация на Уол Стрийт Джърнъл, за първи път САЩ са използвали MADIS (Marine Air Defense Integrated System) на американския флот, адаптирана за борба с безпилотни апарати.

Технологията разчита на смущения за блокиране на комуникациите на дрона и по този начин го изважда от строя. Някои версии на MADIS могат също да стрелят по безпилотни самолети, въпреки че не е ясно дали случаят в Ормузкия проток е такъв.

Министерството на отбраната на САЩ не разкрива официално каква технология е използвана срещу иранския дрон, но по същото време MADIS е била налична на борда на USS Boxer.

Инцидентът илюстрира бързо променящия се характер на войните. САЩ все по-често предприемат действия срещу военни цели без стрелба – през юни, например, беше използвана кибератака за деактивиране на иранските системи за контрол на ракети. По този начин теоретично се избягват огнените конфликти.

Въпросът е дали това ще предотврати ескалация, която може да включва конвенционални военни действия. Въпреки че на този етап Иран не е започнал широкомащабни контраатаки (конфискуването на кораби не е категоричен отговор), съществуват опасения, че „по-меките” методи могат да предизвикат ожесточени реакции при определени обстоятелства.

Коментари по темата: „САЩ свалили ирански дрон с нова технология за заглушаване”

добавете коментар...

  1. Милен Илиев Минков

    IRAN….

    Иран,…

    Желае- мир,…

    И, богат- народ,….

    Със, едно-дете, на-семейство…..

Коментар