Европейски фирми подложени на мощна кибератака

Големи компании от Европа са атакувани от хакерска група, подкрепяна вероятно от Китай (снимка: CCO Public Domain)

Германските компании BASF, Siemens и Henkel, наред с няколко други големи имена от различни индустрии, са станали жертви на кибератака. Най-вероятният „виновник” е китайска група, подкрепяна от държавата, съобщи Ройтерс.

Хакерите са използвали злонамерен софтуер, наречен Winnti, който им позволява да получат отдалечен достъп до компютърната мрежа на жертвата, разкрива ARD. Анализът на кода на софтуера показва към кои компании е насочена атаката на групата, работеща вероятно за китайското правителство.

Наред с германските компании хакерите са атакували производителя на лекарства Roche, групата хотели Marriott, авиокомпанията Lion Air, конгломерата Sumitomo и групата химически компании Shin-Etsu.

Индустриалният конгломерат Siemens, производителят на шампоани Henkel и швейцарската фармацевтична група Roche потвърдиха, че са засегнати от Winnti. BASF и Covestro също потвърждават, че са били атакувани.

Всички фирми уверяват, че не е загубена чувствителна информация, но нито една от тях не коментира дали кибератаката е дело на китайски хакери, каквито предположения излязоха в немските медии.

Коментар