Tesla пак вся смут сред инвеститорите

Илон Мъск обещава печеливша Tesla през четвъртото тримесечие на 2019 г. (снимка: Tesla)

Тримесечната загуба на Tesla надвиши очакванията и въпреки рекордните доставки на електромобили, приходите също не оправдаха прогнозите на анализаторите. Нещо повече, маржовете, които са във фокуса на инвеститорите, се свиват, което засилва предизвикателството за Tesla да постигне печалба.

Акциите на американския производител на електромобили паднаха с 11,5%, след като компанията обяви финансовите си резултати за последното тримесечие. Под натиск да изпълни многократните си обещания да направи Tesla устойчиво рентабилна, изпълнителният директор Илон Мъск се опитва да ограничи разходите, докато все още харчи за големи инициативи като завода в Шанхай и монтажните линии за предстоящия Model Y SUV и камиона Semi.

Първоначално Tesla обещаваше да стане печеливша фирма през третото тримесечие на 2018 г., но впоследствие отложи този срок няколко пъти. Сега се очаква компанията да излезе на печалба през четвъртото тримесечие на 2019 г., а текущото тримесечие да бъде „равномерно”, според изявление на Илон Мъск, на което се позовава Ройтерс.

Tesla се фокусира по-малко върху печалбата и повече върху растежа на обемите, разширяването на капацитета и генерирането на приходи. По думите на Илон Мъск, компанията е достигнала точката, в която „се самофинансира”, което показва, че може би няма да се нуждае от друга парична инфузия след рекордното повишаване на капитала по-рано тази година.

Според анализатори, резултатите на Tesla „неизбежно ще доведат до повече въпроси относно способността на компанията да се стабилизира и реализира печалба”. Дори докато расте, Tesla уволнява работници и обещава да затвори някои магазини, за да намали разходите.

Изправена пред нарастваща конкуренция от множество европейски конкуренти с електрически модели, компанията променя ценообразуването си. Съвсем наскоро Tesla елиминира най-евтините версии на седана Model S и Model X SUV, като намали началната цена на Model 3 до 38 990 долара.

Силните доставки през второто тримесечие разсеяха съмненията относно търсенето на Model 3, но загрижеността остава, особено след като федералният данъчен кредит (за покупка на електромобили) беше намален наполовина на 1 юли и изтича в края на годината.

Много анализатори отбелязват, че Tesla ще бъде изправена пред предизвикателството не само да постигне целта си за доставки от 360 000 до 400 000 автомобила тази година, но и да запази маржа на печалбата от по-нататъшно ерозиране.

Брутните маржове на автомобилостроенето спадат през тримесечието от 20% на 19%. Мъск даде смели прогнози за дългосрочното търсене на Model 3 и предстоящия Model Y, като обеща да достигне продажби от 2 милиона автомобила годишно.

Компанията потвърждава целта си до края на 2019 г. да произвежда по 10 000 автомобила седмично в световен мащаб. Главният финансов директор Захари Къркхорн заяви, че поръчките през текущото тримесечие са били далеч по-високи от тези, наблюдавани през второто тримесечие.

Увеличението на приходите от 58,7% до 6,35 млрд. долара през тримесечието е по-малко от прогнозираните от анализаторите 6,41 млрд. долара, но загубата от 1,12 долара на акция е трикратно по-голяма от очакваните 36 цента.

Акциите на Tesla поевтиняха с 22% тази година, но от началото на юни възстановиха част от стойността си, след като достигнаха най-ниското си ниво от 2016 г. насам – $178,97.

Коментари по темата: „Tesla пак вся смут сред инвеститорите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Преди отварянето на борсата $235,54
    −29,19 (-11,02%)

  2. Anonymous

    Компанията потвърждава целта си до края на 2019 г. да произвежда по 10 000 автомобила седмично

    фалшификаците :
    Според данни, компанията произвежда по 5300 коли седмично.
    В периода юли-септември Tesla е произвела 80 142 коли

    Къде е излъгъл мъск :

    Произвел на документ 80 142 бр.

    Юли-септември е 3 м.(12 седмици)*5300коли на седмица = 63 600
    (кои ги знае дали и 5300 тесли/на седмица са истина )
    ———————————————–
    = 16 600 тесли е излъгъл

    16 600/63 600 = 26% фалшиви приходи

  3. Anonymous

    загубата на акция = ( -$1,12) е трикратно по-голяма от очакваните 36 c.

Коментар