Центровете за данни са най-апетитни за инвеститорите

Проектите за цифрова инфраструктура са най-атрактивната инвестиционна възможност в момента (снимка: CCO Public Domain)

На пазара за дейта центрове се наблюдава висока активност от страна на глобалните инвеститори. Те виждат, че цифровата инфраструктура се нуждае от вливане на пари, за да обезпечи ръста на „икономиката на данните”, пише Data Center Frontier.

От нарастващия интерес на инвеститорите се възползват водещите оператори на центрове за данни. Така например, Compass Datacenters – компания, специализирана в проектирането и изграждането на корпоративни и комерсиални центрове за данни в Северна Америка, събра 3 млрд. долара, за да финансира новия си етап на растеж.

В началото на юли 2019 г. суверенният фонд на Сингапур GIC и най-големият оператор на центрове за данни в света Equinix обявиха създаването на съвместно предприятие, което ще изгражда и обслужва нови центрове за данни с висока степен на мащабируемост в Европа. Партньорите инвестираха 1 млрд. долара в този проект.

Equinix и GIC планират изграждане на шест информационни центъра. Всеки от тях ще бъде проектиран за инсталиране на повече от 10 хиляди сървъра.

„Цифровата инфраструктура е най-атрактивната инвестиционна възможност сега”, казва Томас Барак, директор на инвестиционната компания Colony Capital.

Според Марк Ганци, ръководител и съосновател на инвестиционната фирма Digital Bridge, цифровите комуникации се развиват с безпрецедентна скорост, което води до нарастване на търсенето на мрежова инфраструктура от страна на телекомуникационните оператори и собствениците на центрове за данни.

Colony и Digital Bridge създадоха съвместен фонд Digital Colony Partners, който ще инвестира в разработчици на технологии за мрежова инфраструктура. Партньорите очакваха да привлекат 3 млрд. долара за проекта, но общата сума се оказа по-висока – над 4 млрд. долара, поради засиления интерес от застрахователни компании, държавни и пенсионни фондове.

Коментари по темата: „Центровете за данни са най-апетитни за инвеститорите”

добавете коментар...

  1. :)

    Всички драпат да са рентиери, това е най-доходоносно.

    Ако се чудите за какво говоря, търсете информация за renter capitalism

Коментар