Сами по себе си ИТ не носят ползи за бизнеса

За да получат финансови изгоди от инвестициите в ИТ, корпорациите трябва да извършат значителни промени във вътрешната си организация. До този извод стига за пореден път анализ на “Cranfield School of Management”.
Над половината от анкетираните ИТ мениджъри не са убедени, че инвестициите в информационни технологии добавят стойност към бизнеса. Една трета пък не могат да дадат отговор дали бизнесът има полза или не от покупките на ИТ.
Две трети от ИТ мениджърите обаче смятат, че са необходими значителни подобрения в корпоративната организация на работа, за да се извлекат предимства от технологиите. Става въпрос най-вече за нуждата от промяна на процесите, свързани с реализацията на ИТ проектите.
Анализът установява също, че мениджърите не се учат от грешките си. Четири пети от анкетираните са докладвали, че техните прегледи и оценки на комплексни ИТ проекти са установили незадоволителни резултати.
Малко са компаниите, които се опитват да променят нещо, за да получат повече стойност от инвестициите в ИТ. Това се потвърждава и от липсата на някакви по-сериозни различия между изводите от сегашния анализ на “Cranfield School of Management” и този отпреди 10 години.

Коментар