Ново еднотерабайтово устройство за съхранение от Western Digital

Понастоящем потребителите все повече започнаха да разчитат на компютрите си за сигурно и безопасно съхранение на своята бизнес документация или ценни колекции от снимки, филми и музика. Western Digital (www.wdc.com), световен производител на твърди дискове и други устройства за съхранение на информация, откликва на доверието на потребителите към продуктите за съхранение на данни, анонсирайки новата външна My Book сторидж система, която позволява безопасно съхранение на до 1 терабайт данни (1 TByte). My Book Pro Edition II разполага с два твърди диска и може да използва RAIDза архивиране в реално време на данните или за да ускори достъпа до тях.
Новата система може да се настрои да използва половината от капацитета си като RAID 1 – а именно да прави копие на информацията в реално време. Това означава, че когато данните се записват на My Book Pro Edition II, веднага се създава още едно тяхно копие на втория твърд диск, и така разполагате с две копия на една и съща информация, но на различни физически устройства. В този случай, ако нещо се случи с единия от дисковете, другият ще продължи да работи докато повредения диск не бъде сменен, за да може отново да създава копие на файловете и по този начин няма да има никаква загуба на данни.
Стандартната настройка на новото устройство е RAID 0, която позволява употребата на целия капацитет от 1 терабайт, без създаване на копия на втория диск, но с по-висока скорост на четене и писане. Технологията RAID комбинира интелигентно работата на два твърди диска – все едно да пълните кофа с вода от два маркуча, а не само с един. Бързината на My Book Pro Edition II прави възможно едновременното използване на по-тежки приложения, като например да се гледат няколко филма наведнъж, без това да доведе до насичане на картината (или загуба на кадри).
My Book Pro Edition II е създаден за малки офиси, в които работата е свързана с обработка на голямо количество данни (рекламни агенции например), както и за потребители, които изключително много държат на колекцията си от музика, филми и снимки. Новата система включва и архивиране софтуер, някои уникални функции, улесняващи инсталацията и настройката, както и три интерфейса: FireWire® 800, FireWire 400 иUSB 2.0.
Проблем за много от потребителите у дома и в офиса е пространството на бюрото. Заемайки само 170 квадратни сантиметра, My Book Pro Edition II е най-малкото от себеподобните конкурентни устройства, използващи два вградени твърди диска с общ капацитет от 1 TByte и на практика може да се сравнява по физически обем с устройства, използващи само един диск с много по-малък капацитет.
Новият My Book Pro Edition II също така може и да се отваря, с цел замяна на единия или двата диска, без това да наруши тригодишната гаранция на устройството.
“Библиотеките от данни растат прогресивно по размер, както и по финансова и емоционална стойност и затова потребителите (в т.ч. професионалистите) искат информацията им да се съхранява на сигурно и достъпно място”, казва Jim Welsh, вицепрезидент и генерален мениджърна WD Branded Products Group. “Няма по-сигурно място за съхранение на данни от My Book Pro Edition II. Включените софтуери за архивиране и възстановяване позволяват на потребителите да съхраняват цял един терабайт данни в стандартен RAID 0 режим. Използвайки RAID 1 те могат да записват информацията си на две места едновременно и да бъдат още по-спокойни”.
My Book Pro Edition II включва EMC® Retrospect® Express version 7.5 софтуер за архивиране и възстановяване с улеснена инсталация и доказани функции за предпазване на информацията. Мощният софтуер позволява на професионалистите да възстановят един единствен файл или цялата система само с няколко стъпки. Специално за потребителите на Mac® е създадена възможността за възстановяване на системата след срив през Fire Wire интерфейса без нужда от операционна система (bootable disaster recovery).
Софтуерът за архивиране и възстановяване, както и RAID 1 функцията за “огледален образ” на информацията са допълнителни функции за защита на данните към технологията Data Lifeguard на Western Digital, която автоматично открива, изолира и възстановява грешки в устройството, които могат да намалят живота на диска.
Новият продукт на Western Digital запазва всички предимства на своя предшественик My Book със своя елегантен дизайн, наподобяващ книга, малко заеманото пространство на бюрото и опростените си функции. Интелигентната система за управление на дисковете – Smart Power – автоматично включва и изключва устройството заедно със захранването на компютъра; функцията Safe Shutdownосигурява записването на данните преди изключване; добавени са също светодиоди, индициращи работата и свободното място на дисковете на устройството.

Коментар