М-Тел стартира WiMAX мрежа в България

Мобилният оператор M-Tel обяви днес техническия старт на WiMAX мрежата със сигнал в София, Варна и Пловдив. Скоро ще има покритие и в други градове, сред които Бургас, Стара Загора, Плевен, Русе, Банско, съобщиха от компанията.
С това М-Тел става един от първите оператори в Европа и първи в България, които предлагат сертифицирана WiMAX мрежа. Безжичната технология дава възможност за високоскоростен обмен на данни директно от стационарния компютър, включително и на места с лоша инфраструктура, и прави ненужни кабелите на фиксираните мрежи.
Технологията позволява пренос на данни със скорост, съизмерима с тази при ADSL и кабелния Интернет. Получаването на сигнала се осъществява чрез специален приемник, който се свързва към компютъра и ще бъде предоставян на WiMAX абонатите на М-Тел.
Крайните потребители ще ползват услугата със скорост до 5 Mbps в криптирана безжична мрежас високо ниво на защита на информацията. Чрез WiMAX операторът ще може да предлага широколентов Интернет достъп, трансфер на данни, както и VoIP телефония.

Коментар