Искат законови промени в телекомуникациите

Сдружението за електронни комуникации (СЕК) алармира, че България трябва да положи усилия проектозаконът за електронните съобщения (ЗЕС) да бъде променен според актуалните европейски изисквания. В противен случай е под съмнение дали България ще отговори на изискванията на Европейската комисия в областта на телекомуникациите след януари 2007 г., предупреждават от СЕК.
По-малко от три месеца преди очакваното приемане на страната в ЕС в този си вид предложеният закон е на път да забави развитието на телекомуникациите в България според европейските норми, смятат от сдружението. Проектът предстои да бъде гласуван на второ четене в парламента и цели подобряване на пазарната либерализация в полза на потребителите.
Според алтернативните оператори, ако проектът за ЗЕС бъде приет в този вид, има риск към България да бъдат отправени още сериозни критики от страна на Брюксел. В проектозакона трябва да бъдат направени важни промени, за да бъдат преодолени забележките на Европейската комисия за забавяне в либерализацията на фиксираните телекомуникации. Необходимо е също ефективно регулиране чрез независимост и прозрачност на работата на КРС.
Силно вярваме, че телекомуникационният пазар е един от основните в страната и той задължително трябва да се развива по европейските норми. В противен случай ще бъде като чуждо тяло в Европейския съюз. Ако искаме да членуваме в „клуба”, то трябва да спазваме неговите правила”, каза Теодор Захов, председател на Управителния съвет на СЕК.
Новият закон заменя настоящия Закон за далекосъобщенията (ЗД), приет през 2003 г., който се основава на европейската рамка от 1998-2000. Настоящият проект въвежда еврорамката от 2002 г.
Промяната се налага, тъй като действащият в момента ЗД не отговаря на пазарните реалности и не стимулира конкуренцията и иновациите в телекомуникациите. В своя мониторингов доклад от септември 2006 г. Европейската комисия заяви: „България все още не е готова да покрие изискванията на европейското законодателство до приемането на страната в ЕС.”
Ето защо Сдружението за електронни комуникации внесе в Народното събрание предложения за промени в проекта на закона, които отговарят на най-добрата европейска практика и осигуряват развитие на пазара според изискванията на ЕС.

Коментар