Пъзели и игри на думи забавляват 150 милиона

Около 150 милиона души редовно редят пъзели или се разсейват с игри на думи на своите компютри. Интересното е, че близо половината от тези хора са на 50 или повече години, разкрива проучване на гейм компанията PopCap Games върху пазара на т.нар. “случайни” (casual) игри.

Жените също имат много висок дял в разглеждания гейм сегмент. Този тип развлекателен софтуер не е създаден специално нито за по-възрастни, нито за жени, но именно въпросните категории от хора са най-големите привърженици на случайните игри.

Междувременно, резултати от друго изследване, на Асоциацията за развлекателен софтуер, която обединява компании от гейм индустрията, показват, че 75% от всички геймъри са под 50 години. Т.е., остава и един немалък процент играчи на солидна възраст.

Според анализаторите от DFC Intelligence, пазарът на интерактивни развлечения в света ще нарасне от $29 милиарда през 2005-та до $44 милиарда през 2011 година. Само в САЩ бизнесът с онлайн игри се очаква да скочи от $3,4 млрд. до $13,1 млрд. за същия период. Случайните игри държат сравнително малък дял от пазара, който се оценява на $310 милиона в САЩ през 2005 г., но ще нарасне до $1,1 млрд. през 2011 г.

Проучването на PopCap разкрива още, че много от играчите над 50 години са пристрастени към гейминга. 65% от тях всеки ден играят на компютрите си. 31% от геймърите във възрастовата категория над 50 години играят поне 10 часа седмично, твърди проучването.

Около 20 долара струва една случайна игра, в сравнение с $50-60 за по-сложните видео игри, изискващи и по-скъп хардуер. Много от случайните игри са достъпни за геймърите и безплатно, но с присъствието на реклами.

Коментар