Роботи ще зареждат бързо електромобилите

Роботи ще облекчат зареждането на електромобилите (снимка: Stable Auto)

Две американски компании започват пилотни изпитания на роботи за зареждане на електромобили без намесата на човек. Първите подобни колонки ще бъдат пуснати в Сан Франциско, съобщи CDR Info.

Electrify America, собственост на концерна VW, обяви споразумение със Stable Auto – компания за зареждане на електрически автомобили. Предмет на сделката е внедряването на роботизирани решения за зареждане на самоуправляващи се електрически превозни средства в пилотен обект в Сан Франциско.

Пилотното решение, предназначено да зарежда автономни електромобили без човешка намеса, ще бъде изградено на базата на колонка за постоянен ток с мощност 150 кВт. Очаква се първата комерсиална станция за зареждане на Stable Auto да заработи в началото на 2020 г.

Като част от споразумението, Electrify America ще адаптира своето оборудване, мрежата, оперативната процедура и системата за таксуване, за да задоволи оптимално нуждите за зареждане на самоуправляеми електрически превозни средства.

Electrify America вече предостави на Stable Auto две устройства с мощност 150 кВт за разработка, които трябва да покажат жизнеспособността на роботизираните станции за зареждане на самоуправляеми електромобили. Stable е отговорна за управлението на целия проект и интегрирането на роботите и софтуера.

Коментар