Google добавя преобразуване на текст в говор в смарфоните Pixel

Смартфоните Pixel ще опростят комуникацията със службите за спешна помощ (снимка: Google)

Google въвежда автоматизирана функция за преобразуване на текст в говор в приложението „Телефон” за фирмените смартфони Pixel. Буквално с едно докосване потребителите могат да предадат информация за местонахождението си към медицински, пожарни или полицейски служби, без да се налага да говорят.

Новата функция работи по опростен начин. В момента на спешно повикване приложението показва три допълнителни икони на екрана – „Медицина”, „Пожар” и „Полиция”. След натискане на желания бутон се активира функцията за преобразуване на текст в говор. Съобщението, както и информация, че абонатът използва автоматична услуга, ще бъде прочетено от оператора на съответната услуга. Съобщението ще указва от каква помощ се нуждае абонатът и къде се намира.

Новата функция е предназначена за хора, които се нуждаят от спешна помощ, но не са в състояние да общуват устно с оператора. Подобна ситуация може да възникне поради наранявания, опасност за говорене или проблеми с речта, отбелязва The Verge.

Още през 2017 г. в смартфоните Pixel се появи възможност за автоматично показване на карта на местоположението на екрана при повиване на спешна помощ. Новата система за преобразуване на текст в говор прави процеса на комуникация със спешните служби по-опростен, защото на потребителя въобще не се налага да чете и изговаря информацията.

В следващите месеци новата функция ще бъде въведена в смартфоните Pixel, ползвани в САЩ. Възможно е също така в бъдеще технологията за преобразуване на текст в говор да се появи и в други устройства под управление на Android.

Коментар