Създават спътникова мрежа за мобилни комуникации

UbiquitiLink планира да изгради съзвездие от хиляди малки спътници, към които обикновените смартфони могат да се свързват директно (снимка: UbiquitiLink)

Американски стартъп възнамерява да изстреля хиляди спътници, за да създаде глобална клетъчна система, от която могат да се възползват потребителите на мобилни телефони, съобщи The Verge.

UbiquitiLink се присъединява към списъка от компании, които планират да създадат глобална комуникационна система, използвайки стотици или хиляди спътници. Такива системи разработват SpaceX, OneWeb и Amazon, но докато всички те целят да осигурят достъп до интернет на хората по света, проектът на UbiquitiLink предполага създаване на система за клетъчни комуникации в региони, където няма мобилни мрежи.

Чарлз Милър, съосновател и главен изпълнителен директор на UbiquitiLink, казва, че компанията планира да изгради съзвездие от хиляди малки спътници, към които обикновените смартфони могат да се свързват директно, превръщайки се в сателитни телефони.

Новата мрежа не е алтернатива на наземните базови станции за клетъчни комуникации, а по-скоро ще ги допълни, за да осигури покритие в труднодостъпни и слабо населени региони, уточнява Милър. Неговата компания възнамерява да предложи сътрудничество на мобилните оператори, така че те да предлагат на абонатите си комуникационна услуга чрез сателит срещу допълнително заплащане или безплатно.

Проектът на Ubiquitlink изглежда много амбициозен и скъп, но компанията твърди, че е успяла да намали потенциалните разходи. Малките размери и тегло на спътниците ще позволят да се пуснат значително повече устройства наведнъж, в сравнение с текущите проекти за глобални комуникационни системи.

Смартфоните ще могат да приемат сигнал от сателити, движещи се в орбита на височина 500 километра, сякаш са наземни кули (снимка: UbiquitiLink)

Освен това Ubiquitlink няма да разработва оборудване за приемане на сигнала от спътниците на Земята, тъй като самите смартфони ще получават сигнала. С малки промени в стандартния софтуер на клетъчните базови станции, смартфоните ще могат да приемат сигнал от сателити, движещи се в орбита на височина 500 километра, сякаш са наземни кули.

След свързване на смартфона, сателитът ще предава сигнала на други спътници, които го препредават на клетъчната кула на оператора на Земята. По думите на Милър, спътниците ще използват същите честоти за комуникация като мрежите на клетъчните оператори, докато в момента сателитните оператори са принудени да искат разрешение за използване на определени честоти.

Ubiquitlink планира да тества своя сателитен прототип в близко бъдеще. Наскоро товарният кораб Dragon достави апарат на компанията на Международната космическа станция (МКС). Според плана, астронавтите трябва да прехвърлят устройството на товарния кораб Cygnus, който излезе в орбита през април.

Следващата седмица Cygnus ще се откачи от МКС и ще се издигне на по-висока орбита, за да изстреля няколко спътника, включително един апарат на Ubiquitlink. След това специалистите на компанията ще тестват устройството в 2G и LTE мрежи.

Срокът за реализация на проекта на Ubiquitlink не е обявен, но Милър е оптимист по отношение на разходите за изграждане на системата – според него, проектът ще се вмести в рамките на 1-2 милиарда долара.

Коментари по темата: „Създават спътникова мрежа за мобилни комуникации”

добавете коментар...

  1. Tsanko

    Пълна глупост, излишно харчене на пари. Бъдещето на комуникацията не е гсм а интернет мрежата. Който си мисли че ще спечели от с остаряваща технология , е човек който вярва в химери.

Коментар