1 милион сателита в орбита – това вече е твърде опасно

На път за околоземна орбита са над милион спътници, а това е сериозен проблем
(снимка: CC0 Public Domain)

Наличието на 1 000 000 сателита в ниска околоземна орбита крие рискове. Застрашено е безпроблемното изстрелване на нови спътници, възможни са задръствания и сблъсъци, алармира научно изследване.

Проучването на екип от Университета на Британска Колумбия показва, че скоро броят на сателитите в ниска околоземна орбита може да достигне 1 000 000 и че много повече сателити са на път за там. Това може да доведе до проблеми с орбитално задръстване и сблъсъци.

Претъпкана орбита

Орбитата на Земята вече е претъпкана с десетки хиляди спътници и може да бъде затрупана с още повече в близко бъдеще, което подчертава необходимостта от строги закони за управление на използването на споделеното орбитално пространство.

Експертите смятат, че над милион сателита скоро ще бъдат изстреляни в ниска околоземна орбита. За да стигнат до тази оценка, учените са изследвали последните апликации в базата данни на Международния съюз по телекомуникации (ITU), който е отговорен за предоставянето на орбитално пространство за сателитно използване.

За да изстрелят и управляват съзвездия от сателити, от държавите се изисква да предоставят съответната информация на ITU. Записите показват, че страните по света колективно са предложили да изстрелят над един милион сателита, разпределени в 300 „мега-съзвездия” – това са огромни мрежи от сателити, работещи заедно, за да предоставят интернет услуги.

Предложеният брой сателити е 115 пъти по-голям от броя на действащите сателити, които в момента обикалят около Земята, според изследването, данни от което публикува Space.

„Ако дори малка част от тези милиони сателити бъдат изстреляни, ще са необходими международни разпоредби за справяне със свързаните въздействия, като риск от сблъсък, светлинно замърсяване и рискове от края на живота им”, казва Андрю Фале, изследовател в Института за външно пространство към Университета на Британска Колумбия и главен автор на изследването.

Съзвездия, по-големи дори от Starlink

Апликациите в базата данни на ITU между 2017 и 2022 г. показват, че някои страни кандидатстват за сателитни съзвездия, много по-големи от Starlink на SpaceX, което все още е най-голямото мега-съзвездие от спътници в космоса с близо 5000 единици, а има планове за изстрелване на още повече.

Най-голям брой компоненти, 337 320, в момента са регистрирани в „съзвездието” Cinnamon-937 в Руанда. Когато забелязват това, Фале и неговият екип започват да търсят и други апликации с подобен мащаб. Те намират многобройни апликации от компании по целия свят, включително Китай, Германия, Испания, Норвегия, Франция и Соломоновите острови.

„Не само големите числа ни интересуват. Колкото повече разглеждахме проблемите около тези групи, толкова повече виждахме, че ще бъде трудно за ITU да се справи с тях”, казва Иван Райт, студент в Университета на Британска Колумбия и съавтор на проучването.

Различни държави – различни правила

Анализът повдига и друг проблем: големият брой апликации в базата данни на ITU може да означава, че държави или компании кандидатстват за орбитално пространство за много повече сателити, отколкото всъщност възнамеряват да пуснат. Те очевидно искат да се възползват от различните правила в различните държави и да сведат до минимум проверката: компаниите изглежда кандидатстват за едно и също групиране в различни държави.

Например, Норвегия, Германия и Съединените щати са регистрирали лицензи за SpaceX, докато апликациите на OneWeb също са регистрирани във Великобритания, Франция и Мексико.

На 11 октомври SpaceX подаде заявление до ITU за първи път чрез Кралство Тонга за съзвездие от 29 988 спътника. Повечето планирани сателити може никога да не бъдат изстреляни, поради проблеми с финансирането, промени в политическата подкрепа или проблеми с инженерството или технологията.

Осветляване на проблема

Наличието на прекомерен брой приложения обаче е сериозно предупреждение, че компаниите създават проблеми с безопасността и устойчивостта, като експлоатират привидно неограниченото орбитално пространство. Възможност за извеждане на светло на проблема е тазгодишната Световна конференция по радиокомуникации, която ще се проведе в края на ноември в Дубай, където ще бъдат представени 193-те държави-членки на ITU.

За да се справи с нарастващите проблеми от претовареното орбитално пространство, през 2019 г. ITU въведе правила за сателитни групи, които компаниите трябва да спазват, за да запазят правата си върху орбиталните точки. Правилата изискват компаниите да изстрелят 10% от сателитната си група в рамките на две години след изстрелване на първия сателит, половината – в рамките на 5 години и пълният състав – до 7-ата година.

Коментар