Intel подготвя 56-ядрен процесор Cooper Lake

Процесорите от линията Cooper Lake ще наброяват до 56 ядра (снимка: Walden Kirsch/Intel Corp)

Процесорите Intel Xeon Scalable от следващо поколение, известни с кодовото име Cooper Lake, ще наброяват до 56 ядра и ще имат вградени възможности за ускорено обучение в изкуствен интелект, съобщи Intel.

Чиповете ще разчитат на стандартно монтиране в процесорното гнездо и се очаква да излязат на пазара през първата половина на 2020 година. Те ще консумират не повече от 400 вата (показател TDP за разсейвана топлинна мощност).

Новите процесори ще стъпят на линията Intel Xeon Platinum 9200, обявена през април. Чиповете в нея се предлагат в корпуси BGA и само в готови системи. В серията влиза и модел с 56 ядра – това е Intel Xeon Platinum 9282, който може да изпълнява до 112 потока от команди, благодарение на технологията Hyper-Threading.

Базовата тактова честота на процесора е 2,6GHz, а максималната в режим Turbo Boost 2.0 достига 3,8GHz. Обeмът на кеш паметта от второ ниво възлиза на 77MB. Процесорът има 40 линии PCIe и 12 канала DDR4-2933 и се изготвя по 14-нанометров технологичен процес. Доставките му вече са започнали.

Що се отнася до процесорите Cooper Lake, те ще са готови през първата половина на следващата година. На ниво платформа Cooper Lake ще са съвместими с бъдещите 10-нанометрови процесори Ice Lake.

Коментари по темата: „Intel подготвя 56-ядрен процесор Cooper Lake”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Сами гроб си копаем!

Коментар