Apple дава до $1 млн. за хакване на iPhone

Спецове по сигурността имат шанс да получат до 1 млн. долара за открита уязвимост в iPhone (снимка: CCO Public Domain)

Apple предлага на спецове по киберсигурност до 1 милион долара награда, ако открият уязвимост в iPhone. Размерът на обещаното възнаграждение в областта на сигурността е рекордно за компанията, предаде Ройтерс.

За разлика от други технологични компании, досега Apple награждаваше само наети служители, които търсеха уязвимости в iPhone и облачните архиви. На конференцията за сигурност Black Hat стана ясно, че всички изследователи вече могат да разчитат на награди за откриване на уязвимост в iPhone.

Един милион долара ще може да получи специалист, открил уязвимост, която осигурява отдалечен достъп до ядрото на iPhone, без никакви действия от страна на потребителя на смартфона. Преди това максималната сума на наградата беше 200 000 долара, а откритите грешки се коригираха чрез актуализации на софтуера на устройството.

Освен това Apple ще предприеме редица стъпки, насочени към улесняване на работата на изследователите в търсене на уязвимости. По-специално, компанията е готова да им предостави модифициран iPhone, в който някои функции за защита са деактивирани.

Известно е, че правителствени организации и компании предлагат до 2 милиона долара за най-ефективните методи за хакване на iPhone, които позволяват извличане на информация, съхранявана в паметта на устройството. Сега Apple е готова да плати награда, която е сравнима по размер със сумите, предлагани от т.нар. „трети страни”.

Някои частни компании, вкл. израелската NSO Group, продават технология за хакване на смартфони на правителствени агенции. Според представители на компанията, технологията е лицензирана от разузнавателни и правоприлагащи органи за предотвратяване и разследване на престъпления.

Коментар