Собственикът на WordPress купи социалната мрежа Tumblr

Tumblr има стотици милиони потребители, но бе продадена на символична цена (снимка: CCO Public Domain)

Американският телеком Verizon продава социалната мрежа Tumblr, която се явява платформа за микроблогове, на Automatticедин от разработчиците на най-популярната в света система за управление на съдържанието WordPress.

Стойността на сделката не се съобщава, но според медийни публикации, тя възлиза едва на няколко милиона долара. 200 служители на Tumblr ще се присъединят към Automattic. Това е най-голямата придобивка в историята на компания – както по цена, така и по брой служители, подчертават от Automattic.

Платформата Tumblr бе създадена през 2007 г. и бързо спечели популярност, защото направи много лесно публикуването на различни материали, вкл. видеоклипове. До 2013 г. броят на потребителите на Tumblr достигна 125 милиона, но компанията оперира на загуба, инвестирайки събраните средства в развитие.

През 2013 г. Yahoo купи Tumblr за 1,1 милиарда долара. Интернет компанията обаче не можа да получи възвръщаемост от тази сделка, тъй като Tumblr беше притисната от конкуренти, а нейната отвореност доведе до това, че в публикуваните материали започна да преобладава порнографията, което отблъсна сериозните рекламодатели.

Няколко години по-късно Yahoo преразгледа цената на Tumblr, отписвайки значителна сума, а през 2017 г. Verizon купи Yahoo заедно с Tumblr и други услуги. По това време броят на потребителите на Tumblr надхвърли 475 милиона, но сега е значително по-малък.

Когато миналата година приложението Tumblr беше премахнато от App Store, поради незаконно съдържание, новият собственик забрани съдържанието за възрастни. Automattic не планира да премахне тази забрана, според публикация в Engadget.

Коментар