Лазерно оръжие подсилва немските ракетни кораби

Военните кораби се модернизират с точни и бързи лазерни оръжия (снимка: CCO Public Domain)

Германските военни планират да внедрят лазерно оръжие в ракетните си корвети K130, клас Брауншвайг, съобщи Naval News. Това са кораби с водоизместимост 18 400 тона и дължина 90 метра, с екипаж от 65 души.

В момента корветите са въоръжени с противовъздушни и противокорабни ракети, две торпедни системи, две 27-мм противовъздушни оръдия с дистанционно управление и една 76-мм пушка. Лазерна инсталация – една или няколко – ще допълнят въоръжението на военния кораб с обсег от 4000 морски мили.

Разработката на лазерна инсталация за военните кораби все още не е оповестена публично. Според неофициалните информации, две компании имат за задача да създадат прототип и да извършат полеви тестове – Rheinmetall и MBDA Deutschland.

Проектът ще стане отправна точка за Германия при внедряване на лазерно оръжие в армията за всички военни приложения: по море, във въздуха и на сушата. В момента немският флот оперира пет корвети от клас Брауншвайг, а още пет ще бъдат изградени и пуснати в експлоатация до 2025 г.

Лазерните оръжия вече не са научна фантастика, въпреки че все още има много проблеми с прилагането им. Най-слабото им място са силовите системи, чиято енергия не е достатъчна за поразяване на масивни цели. Но може да се започне и с удари по по-малки цели.

Така например, лазерните оръжия са подходящи за поразяване на леки и пъргави вражески дронове, което е скъпо и опасно при използване на зенитни ракети. Изстрелът с лазер няма да причини щети на външни цели, които съпътстват нормалните експлозии, и ще бъде изключително точен и бърз – със скоростта на светлината във въздуха.

Коментар