Поръчаха на Cray най-бързия суперкомпютър за ядрени задачи

Cray ще изгражда екзаскейл суперкомпютър за изследвания в сферата на ядрените ресурси (снимка: Cray)

Американската компания Cray ще получи 600 милиона долара за изграждане на най-бързия суперкомпютър в света. Машината ще се използва изключително за задачи, свързани с ядрените ресурси на САЩ, съобщи ZDNet.

Cray е подписала договор с Министерството на енергетиката на САЩ (DOE), по силата на който трябва да изгради мощен суперкомпютър El Capitan. В проекта ще участват още Националната администрация за ядрена безопасност (NNSA) и Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор”.

El Capitan се очертава като първият суперкомпютър на ниво „екзаскейл” (10 на 18-та степен операции с плаваща запетая в секунда), собственост на NNSA. Той ще се използва изключително за задачи, свързани с ядрените ресурси.

Суперкомпютърът ще стъпи на новата архитектура Cray Shasta, система за съхранение ClusterStor и технология за свързване Slingshot.

Cray е един от водещите играчи в областта на суперкомпютрите. Системи на компанията заемат три от десетте първи позиции в списъка на най-високопроизводителните суперкомпютри в света.

През май тази година HPE обяви, че ще придобие Cray за сумата от 1,3 милиарда долара.

Коментар