VMware се опитва да купи Pivotal Software

VMware е на път да погълне Pivotal Software за 4 милиарда долара (снимка: VMware)

Разработчикът на софтуер за виртуализация VMware е на път да купи Pivotal Software. В момента двете компании, които са част от групата Dell Technologies, водят преговори, според документи, представени от Dell на регулаторните органи.

Сделката се обсъжда от специални комисии в бордовете на VMware и Pivotal. По-конкретно, разглежда се възможността за изкупуване на всички акции от клас A на Pivotal в обръщение на цена от 15 долара за брой, като VMware възнамерява да плати пълната сума със собствени средства (без замяна на свои ценни книжа).

Специалната комисия в борда на VMware призова Dell да обмени акции от клас B на Pivotal за акции от клас A на VMware. Основателят на Dell Майкъл Дел и компанията притежават 131,3 милиона акции от клас B на Pivotal, докато VMware притежава 44,2 милиона акции от клас B на Pivotal.

Pivotal се оценява на 4 милиарда долара. Цената, предлагана от VMware, е с 81% по-висока от основния курс на котировките на компанията при приключване на борсовата търговия в сряда, 14 август.

След като се появи информация за сливането, акциите на Pivotal се повишиха с 63% до $13,6 за брой, докато ценните книжа на VMware паднаха с 3% до $148,25 за брой. Котировките на Dell се понижиха с 1,65% до $47,8. От началото на 2019 г. акциите Pivotal са загубили 49% от стойността си.

Основана през 1989 г., Pivotal предлага услуги и софтуер за управление на проекти Pivotal Tracker, който се използва от повече от 240 хиляди клиента, вкл. Twitter, Best Buy, Groupon, Salesforce EMI, Urban Dictionary, Linden Lab и др.

На 20 април 2018 г. Pivotal стана публична компания. В първия ден на търговията на Нюйоркската фондова борса (NYSE) акциите на компанията поскъпнаха с 5%, а пазарната й капитализация достигна 4 милиарда долара. Според главния изпълнителен директор Робърт Ми, Pivotal е планирала IPO от 2013 г., когато започна да работи независимо от EMC.

За тримесечния отчетен период, приключил на 3 май 2019 г., нетната загуба на Pivotal Software възлиза на 31,7 милиона долара, което е леко намаление в сравнение със загубата от 32,5 милиона долара година по-рано. Приходите на компанията нараснаха с 19%, достигайки 185,7 милиона долара.

Коментар