Apple: Поддържаме 2,4 милиона работни места в САЩ

За две години и половина Apple е увеличила с 20% работните места в САЩ, свързани с нейни продукти (снимка: Apple)

Applе е отговорна пряко или косвено за 2,4 милиона работни места в САЩ, което е с 20% повече от 2-та милиона, изчислени от технологичната компания през 2017 г., съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от Купертино.

Производителят на iPhone заяви, че пряката му работна сила е нараснала от 80 000 на 90 000 за две години и половина, спрямо последната си оценка за работните места в САЩ.

Но по-голяма част от ръста идва от компании като Broadcom, които произвеждат компоненти в САЩ за Apple, и от разработчици на софтуер, които създават приложения за епълските устройства.

Работните места, свързани с приложения, възлизат на 1,9 милиона, което е с 325 000 повече от предходната оценка, съобщи базираната в Калифорния компания на уебсайта си.

Apple не уточнява как е стигнала до своите оценки или как е финансирано изследването. Прогнозите за непрякото създаване на работни места могат да варират значително, в зависимост от начина на извършване на анализа.

Компанията е изправена пред критики, включително от президента на САЩ Доналд Тръмп, че сглобява повечето си продукти в Китай. Apple, от своя страна, контрира, че е похарчила 60 милиарда долара за продукти и услуги от американски доставчици през 2018 г. и планира да увеличи тези разходи до 350 милиарда долара до 2023 г.

Apple заяви през декември, че ще похарчи 1 милиард долара за изграждане на нов кампус в Остин, Тексас, за 15 000 служители и, че отваря работни места в Сиатъл, Сан Диего и Кълвър Сити, Калифорния.

Коментар