Nvidia вижда в Google голям чипмейкър

Дженсън Хуанг посочи Google като единствен от големите клиенти на компанията, който произвежда чипове в мащаб (снимка: Nvidia)

Изпълнителният директор на Nvidia Дженсън Хуанг има основания да се тревожи от други производители на чипове като AMD. Но той не се притеснява, че големите клиенти на компанията ще се превърнат в нейни конкуренти.

Amazon, Facebook, Google и Tesla са сред компаниите, които купуват графични карти на Nvidia и същевременно започнаха проекти за разработка на собствени чипове. Една от тези компании има силиций, който наистина се произвежда, заяви Хуанг в интервю за CNBC. И тази компания е Google.

Nvidia преговаря и с други големи клиенти. Тя е един от основните бенефициенти на засилващия се интерес към изкуствения интелект. Акциите на компанията поскъпнаха с повече от десет пъти за по-малко от три години, тъй като големите играчи се втурнаха да купуват чипове, които биха могли да направят по-умни собствените им приложения, и да предлагат AI услуги на други компании.

Проблемите с инвентаризацията и внезапният спад в търсенето на хардуер за добив на криптовалута спряха шеметния възход на Nvidia. Компанията обаче продължава да говори за въздействието и пазарния потенциал на изкуствения интелект, въпреки че геймингът остава най-големият й източник на приходи.

Google за първи път обяви влизането си в света на AI чиповете за дейта центрове през 2016 г. Интернет компанията изтъкна предимствата в производителността на своите AI чипове спрямо графичните карти, които бяха налични по това време.

Но Google все още не е започнала да продава чипове за AI самообучение в центровете за данни на други компании. Интернет гигантът предлага различни продукти, които използват процесори Edge, но те не са толкова мощни, колкото TPU (Tensor processing unit) чиповете за обучение на AI модели в облака на Google.

По подобен начин Amazon използва своите AI чипове само в собствени центрове за данни, за да доставя услуги на трети разработчици. Традиционните производители на чипове представляват по-голяма заплаха за Nvidia.

„Днес Nvidia доминира на пазара за дейта центрове и вероятно има над 90% дял”, казва Джон Педи от Jon Peddie Research. „Въпреки това AMD спечели някои големи ангажименти и ще увеличи дела си. Мисля, че е разумно да прогнозираме разделяне в съотношение 20/80 до края на 2020 г.”.

Вчера акциите на Nvidia поскъпнаха, след като компанията отчете тримесечни резултати, които надминават очакванията. Но приходите от бизнеса с центрове за данни са спаднали с 14% спрямо предходната година.

Коментар