5G мрежите ще достигнат зрялост след три години

Теоретично, скоростта на пренос на данни в 5G мрежите може да достигне 20Gb/s (снимка: CCO Public Domain)

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) ще достигнат зрялост не по-рано от три години, заяви вицепрезидентът на китайската компания за телекомуникационно оборудване ZTE Лу Уеи, цитиран от Gizchina.

5G мрежите бързо набират популярност в развитите страни. Новите услуги вече осигуряват пропускателна способност от няколко гигабита в секунда. Теоретично, скоростта на пренос на данни в 5G мрежите може да достигне 20Gb/s.

ZTE вярва, че 5G ерата наистина ще дойде след три до пет години. Към този момент броят на абонатите на клетъчните мрежи от пето поколение в световен мащаб ще надхвърли един милиард.

Що се отнася до България, развитието на 5G мрежите ще зависи не само от желанието на телекомите, но и от сроковете, в които държавата ще организира процедура за разпределяне на честотния спектър.

Според Международната асоциация на доставчиците на мобилни решения, по-известна като Глобалната асоциация на мобилните доставчици (GSA), в света има 100 модела устройства от пето поколение (5G). Това са главно смартфони и точки за достъп.

В доклада на GSA се казва още, че до август 2019 г. 39 мобилни оператора са обявили пускането на 3GPP-съвместими 5G мрежи. В същото време 296 мобилни оператора в 100 държави предлагат основни 5G услуги, а 56 доставчика от 32 държави предлагат услуги само на корпоративни клиенти.

Експертите от Strategy Analytics прогнозират, че глобалните доставки на смартфони с поддръжка на 5G клетъчна комуникация ще достигнат 5 милиона броя през 2019 г.

Коментар