Chrome ще изостави напълно поддръжката на FTP

Браузърът Chrome не харесва протокола FTP, тъй като е несигурен (графика: Google)

Една от предстоящите актуализации на браузъра Chrome ще изостави напълно поддръжката на протокола FTP, съобщи ghacks.net, позовавайки се на документи от Google по темата. Очаква се промяната да настъпи с версия 80, която ще излезе в началото на 2020 г.

Изпълнението на FTP в Chrome винаги е било болна тема за разработчиците от Google. Като причина за отхвърляне на FTP се изтъква липсата на поддръжка за сигурна връзка с този протокол в Chromium. Освен това компанията отбелязва, че само 0,1% от потребителите на Chrome поне веднъж са отваряли страници с файлови директории.

Отказът от поддръжка на File Transfer Protocol (FTP) е напълно очакван, тъй като Chrome вече трудно използва този протокол – по подразбиране FTP се разпознава от браузъра като опасен и се отваря само при потвърждение от потребителя.

Приблизително същото отношение към този протокол има и Mozilla, която добави опция за ръчно деактивиране на FTP в браузъра Firefox 60. Освен това актуализираната версия 61 блокира зареждането на ресурси, които се съхраняват на FTP.

Предвижда се Chrome да изостави протокола FTP с версия 80, която ще излезе през първото тримесечие на 2020 г., а в една от следващите актуализация под номер 82 компонентите и кодът, свързани с FTP, ще бъдат напълно премахнати.

Коментари по темата: „Chrome ще изостави напълно поддръжката на FTP”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    gopher://

Коментар