Кой гласов асистент е най-умен – ново изследване

Гласовите асистенти стават все по-популярни и все по-умни (снимка Google)

Специалисти от Loup Ventures публикуваха поредно сравнение на възможностите на т.нар. гласови асистенти, което отразява промените в популярните на пазара продукти през последната година.

Извършени са два вида изследвания на гласовите асистенти: в цифровата им форма на смартфони и/или персонални компютри, както и под формата на интелигентни колонки. Във втория случай Siri отслабва, защото изкуственият интелект в Apple HomePod е ограничен в своите възможности.

Напредъкът на гласовите асистенти през последните години (източник: Loup Ventures)

В таблиците са представени резултатите от тестовете за 2017 и 2018 година, както и свежи данни от тази година. Видно е, че всички гласови асистенти отдавна са в състояние да разберат перфектно въпросите на потребителите. Но с отговорите ситуацията е по-лоша, въпреки че се подобрява всяка година.

Така например, Siri през 2017 г. успява да отговори правилно на 66,1% от въпросите, през 2018 г. – на 78,5%, а тази година вече с 83,1%. Като цяло обаче най-умен продължава да бъде Google Assistant.

Актуално представяне на гласовите асистенти в отделните категории (източник: Loup Ventures)

По-подробно разглеждане на резултатите показва, че всички гласови асистенти се справят най-добре със задачи, свързани с намиране на местоположение на обекти. Задачите за покупки обаче традиционно са по-трудни за гласовите асистенти, въпреки че в сравнение с резултатите от миналата година всички приложения бележат напредък.

Всички гласови асистенти отдавна са в състояние да разберат перфектно въпросите на потребителите (източник: Loup Ventures)

В заключение може да се каже, че нито един от водещите гласови асистенти не би трябвало да има особени проблеми с функционалността. Също така си струва да се отбележи значителното увеличение на IQ нивото на всички разглеждани продукти.

Коментар