Разчитат на 5G да съживи пазара на смартфони

Новият Huawei Mate 20x (5G) може да осигури предимство на китайската компания на пазара за 5G смартфони (снимка: Huawei видео)

Пускането в експлоатация на мобилни мрежи от пето поколение (5G) може да съживи търсенето на смартфони в света, коментира директорът по проучвания в компанията Counterpoint – Нийл Шах.

Според него, потребителите не бързат да купуват нови смартфони, които да заменят старите им апарати, особено когато става въпрос за скъпи устройства. „Потребителите чакат нова страхотна технология, която би ги насърчила да ускорят подмяната”, каза Шах в интервю за CNBC.

До август 2019 г. в света бяха пуснати само няколко 5G мрежи, а на пазара са налични шепа смартфони с поддръжка на новата технология. Едно от тези устройства излезе в петък, 16 август – това е Huawei Mate 20x (5G).

Този телефон има 7,2-инчов OLED дисплей с разделителна способност 2244х1080 пиксела, 8GB оперативна памет и 256GB постоянна памет. Идва с патентована потребителски интерфейс EMUI 9.1, базиран на операционна система Android 9 Pie.

Устройството стъпва на миналогодишния флагман Huawei Mate 20X и наследява много от неговите характеристики. Дизайнът е малко по-различен, батерията не е толкова обемна (4200 срещу 5000 мАч) и, разбира се, разликата е в поддръжката та 5G.

Цената на Huawei Mate 20x (5G) в Китай е 6 200 юана (около 880 долара). Но компанията обеща да предложи 5G телефони за 600 долара по-късно тази година.

Предстоящото активно пускане на 5G мрежи от китайските оператори и наличието на 5G устройства от Huawei „трябва да улеснят разпространението на 5G джаджите и да осигурят на Huawei допълнително конкурентно предимство в борбата с Apple в сегмента на премиум продуктите”, коментира Нийл Шах.

Под натиска на американските власти Huawei се зае с развитието на собствени технологии, за да намали зависимостта си от разработките с произход от САЩ. В Mate 20X компанията е вградила собствени процесор и 5G модем, което ще й помогне да натрупа опит в производството и внедряването на такива чипове, коментират от IDC.

Според прогнозите на Тайванския институт за пазарни изследвания и консултации (MIC), след излизане на първите 5G смартфони през 2019 г., доставките им през следващата година ще нараснат със 7,9% и ще надхвърлят 33 милиона бройки. След още три години пазарът на 5G смартфони ще нарасне повече от 13 пъти, достигайки 445 милиона бройки.

Експертите на Strategy Analytics прогнозират, че глобалните доставки на смартфони с поддръжка на 5G клетъчна комуникация през 2019 г. ще достигнат 5 милиона броя. Според анализаторската компания, в началото 5G моделите ще бъдат скъпи и достъпни само в ограничени количества.

Коментар