IKEA иска да промени представата ни за домашна среда

IKEA доставя устройства за умния дом още от 2012 година (снимка: IKEA)

Шведският производител на мебели IKEA създава отделно звено за разработка на умни домашни уреди, съобщи TechRadar, позовавайки се на официална информация от компанията.

Още през 2012 г. IKEA пусна устройства за умния дом – това бяха дистанционно управлявани осветителни тела и продукти с интегрирани безжични зарядни устройства. През 2019 г. в магазините на компанията се появиха умни високоговорители Symfonisk, разработени съвместно със Sonos.

IKEA не разкрива размера на планираните инвестиции в разработката на устройства за умния дом. Шведският търговец на дребно отбелязва само, че това е най-големият нов бизнес за компанията от създаването на направлението за детски продукти.

„IKEA иска да предложи продукти, които могат да подобрят живота на много хора. За да направим това, трябва да се обърнем към продукти и решения, които излизат извън рамките на обичайната представа за домашна среда”, казва в прес съобщение Бьорн Блок, ръководител на новото подразделение IKEA Home Smart.

The Verge коментира, че новият проект на IKEA може да бъде покана за сътрудничество към създателите на Google Assistant, Alexa и други гласови асистенти. Около 780 милиона души посещават магазините на IKEA годишно и такава аудитория трябва да привлече Google и Amazon.

Коментар