$2 млрд. за база на Луната? Илон Мъск харесва това

САЩ, а и не само те, все по-често говорят за завръщането на човека на Луната (снимка: CCO Public Domain)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда скоро ще получи предложение за финансиране на програма, която ще върне хората на Луната. Идеята идва от Нютон Гингрич, американски политик и бивш говорител на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, и екип от експерти от НАСА, според публикация в Политико.

Гингрич предлага да се заделят 2 милиарда долара за проект, в рамките на който частни космически компании ще се състезават помежду си в това кой по-бързо ще изгради база на Луната. Наградата за победителя ще бъде именно 2 милиарда долара.

На първо място, проектът е насочен към технологични компании като SpaceX и Blue Origin. Илон Мъск, шефът на SpaceX, вече коментира идеята, като я нарече „чудесна” в Twitter.

В същото време си струва да се отбележи, че Доналд Тръмп активно се застъпва за завръщането на САЩ на Луната, така че подобен вариант може да му допадне и на него, особено ако се организира като шоу на частни компании.

Хората кацнаха на Луната през 1969 г. – в самото начало на ерата на космическите изследвания. След това човеци посетиха Луната още няколко пъти и това беше краят на развитието по покоряване на земния спътник, ако говорим за мисии с кацане на астронавти.

През последното десетилетие обаче космическата индустрия напредва с бързи стъпки, поради което САЩ (и не само) все по-често говорят за завръщането на американците на Луната.

Развитието на космическата индустрия през последните години почти изцяло се основава на постиженията на частни компании начело със SpaceX. Затова не е изненадващо, че по отношение на Луната и други планети от нашата Слънчева система, частните компании могат да играят ключови роли.

2 милиарда долара за изграждането на база на Луната звучат стимулиращо за предприемачите. САЩ очевидно искат да превърнат лунната програма в атрактивно състезание между основните претенденти.

Коментари по темата: „$2 млрд. за база на Луната? Илон Мъск харесва това”

добавете коментар...

  1. Az

    Краварите са „кацали”, ама 50г по—късно „загубиха” чертежите на Сатурн—5 и ся няма с кво да летят! А сега инДженерите им не могат да спретнат една ракета май, а? Иначе са техническа нация!

  2. Божо

    И индийци и китайци, и японци отблизо снимаха останките от лунните експедиции, само идиотите не разбраха 😀

  3. Az

    За какво „завръщане” говорят краварите? Да кажат кога и как са „кацали” на Луната!

Коментар