Google научи смартфоните да превеждат езика на жестовете

В процеса на разработка Google е използвал 30 000 изображения на различни ръце в различни позиции (снимка: Google)

Разработчиците от Google успяха да създадат инструмент за превод на езика на жестовете, който може да се интегрира в смартфон, според публикация в официалния блог на интернет компанията.

Решения за превеждане на езика на жестовете съществуваха и досега, но те изискваха мощни компютри, уточнява разработчикът. Методът, създаден от Google, превежда жестовете в реално време на обикновен смартфон.

В процеса на разработка Google е използвал 30 000 изображения на различни ръце в различни позиции. Възприемането на жестовете на ръцете в реално време е трудна задача, защото те се движат доста бързо. Затова изследователите са разчитали на технология за машинно самообучение.

За да опростят задачата с изкуствен интелект и да намалят количеството необходими данни, разработчиците са идентифицирали 21 точки на ръката (4 на всеки пръст и 1 в основата на дланта).

За съжаление, Google все още среща трудности при превода на изражения на лицето, които са неразделна част от езика на жестовете. За да намери решение и да ускори разработката, компанията отваря изходния код на своята технология за всички ентусиасти.

„Вярваме, че публикуването на тази технология може да даде тласък на нови творчески идеи и приложения от общността на изследователите и разработчиците като цяло. Нямаме търпение да видим какво можете да създадете”, се казва в официалното изявление от Google.

Коментар