Китай се очертава като водещ на 5G пазара

100 милиона 5G смартфона ще бъдат продадени в Китай през 2020 г., според анализатори (снимка: CCO Public Domain)

5G технологиите дадоха началото на нов мощен скок в телекомуникационната индустрия. Водеща позиция на този пазар още през следващата година може да заеме Китай, смятат анализатори.

Според тайванската компания MediaTek, която разработва чипове за мобилни устройства, през 2020 г. китайският пазар ще обсеби до 70% от глобалните продажби на смартфони с поддръжка на мрежи от пето поколение (5G).

Изпълнителният директор на MediaTek Рик Цай смята, че през 2020 г. продажбите на 5G-активирани смартфони ще достигнат 140 милиона броя в световен мащаб. От тях до 70%, или 100 милиона броя, ще се продадат на китайския пазар.

Прогнозата на MediaTek е по-оптимистична за Китай, в сравнение с тази на Strategy Analytics, която очаква през 2020 г. в Поднебесната да бъдат продадени около 80 милиона смартфона с 5G поддръжка. Но и двата източника са уверени, че Китай ще стане най-големият 5G пазар през 2020 г.

Що се отнася до MediaTek, масовото производство на 5G чипове на компанията трябва да започне през втората половина на тази година. Тя може да се възползва от ситуацията, ако успее да сключи сделка с китайския телекомуникационен гигант Huawei. По-рано се появиха съобщения, че Huawei обмисля да използва 5G чипове на MediaTek в собствените си смартфони.

Коментар