„Зеленеещ” Ford си навлече гнева на Тръмп

Ford Motor сключи споразумение с щата Калифорния в подкрепа на засилените екологични стандарти, което разгневи Доналд Тръмп (снимка: Ford Motor)

Емисиите са нищо, животът на хората и наличието на нови продукти са всичко, смята президентът на САЩ Доналд Тръмп. Оказва се обаче, не всички са съгласни с това.

Миналото лято администрацията на Тръмп направи предложение за замразяване на плана за екологично гориво на предишния президент Барак Обама. Планът на Обама предполагаше, че до 2026 г. потреблението на двигатели с вътрешно горене трябва да бъде намалено до един галон на 50 мили (4,7 литра на 100 км).

Според предложението на Тръмп, нивото на разхода на гориво трябва да бъде замразено на ниво 2020 г. и да не се променя поне до 2026 г. Вместо да постигнат по-голяма екологичност за двигателите, производителите, според сегашния обитател на Белия дом, трябва да направят автомобилите по-евтини и по-надеждни.

Доналд Тръмп публикува в Twitter остри критики срещу Ford Motor, предизвикан от решението на компанията да сключи споразумение с щата Калифорния в подкрепа на засилените екологични стандарти. Калифорния взе самостоятелно решение да насърчи закупуването на повече електрически превозни средства и да изисква по-ниски емисии на CO2 от автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

Правилата в Калифорния не са толкова строги, както е заложено в плана на Обама, но не са и толкова меки, колкото изисква Тръмп. Ford Motor бе последвана от компании като Honda Motor, BMW и Volkswagen. Всички те са сключили доброволни споразумения с щата за намаляване на емисиите от работата на двигателите.

Доналд Тръмп е известен с пренебрежението си към проблемите на глобалното затопляне, което предизвиква остри критики както от обществените организации и академичните среди, така и от разработчиците и производителите. Това обаче не може да не зарадва компаниите, които добиват петрол в САЩ.

Според ръководството на Ford Motor, спазването на по-строгите екологични стандарти не означава, че компанията не мисли за възможността да направи автомобилите си по-достъпни. В отговор на атаката от Тръмп, Ford Motor заяви пред CNBC, че „се фокусира върху действия за опазване на околната среда и прави автомобилите достъпни”.

„Калифорнийското споразумение осигурява регулаторна стабилност, като същевременно намалява емисиите на CO2, което е по-добре от това да съблюдавате два [противоречащи] стандарта”, казват от компанията.

Коментари по темата: „„Зеленеещ” Ford си навлече гнева на Тръмп”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    След като вече са достигнали до много добро ниво на икономия, смятам, че по-евтини и по-сигурни е предпочитан и разумен приоритет за повечето хора. Тук подкрепям Тръмпа напълно!

Коментар