Две категории роботи навлизат в домовете

Към 2024 г. близо 79 милиона домове по целия свят ще използват роботи (снимка: CCO Public Domain)

Високата цена, ограниченото предлагане на пазара и липсата на информираност сред потребителите пречат за широкото възприемане на домашните роботи. Анализаторите на ABI Research обаче смятат, че постепенната интеграция с технологиите за умния дом ще помогне за популяризиране на роботите.

До 2024 г. се очаква близо 79 милиона домове по света да използват роботи. Прогнозата предвижда също, че към този момент годишното предлагане на потребителски роботи ще достигне 39 милиона единици.

Специалистите разграничават две основни категории домашни роботи: помощни роботи, които обикновено изпълняват определен тип домакински работи (например прахосмукачки), и социални роботи (придружаващи роботи), които могат да взаимодействат и да общуват с потребителите.

Анализаторите виждат добри перспективи за интегриране на роботите в екосистемата на интелигентния дом. Този процес вече е започнал, се казва в изследването. Например роботизираните прахосмукачки вече са оборудвани с безжични камери за наблюдение, каквито традиционно се използват в умните домове.

Тази тенденция ще се засили с въвеждането на гласов контрол в домашните роботи. Според експертите, възможността за управление на роботи с помощта на гласови команди ще увеличи привлекателността на умните устройства за потребителите, ще разшири тяхната функционалност и ще осигури повишена информираност за технологията.

Потребителите все още не са готови за масово въвеждане на роботи в домовете си, но при някои сенарии на използване тези устройства, комбинирани с технологии за умния дом и гласов контрол, вече носят значителни ползи. Такива са, например, грижата и наблюдението на по-възрастните потребители. Редица стартъпи, вкл. Intuition Robotics и Blue Frog Robotics, предлагат подобни решения, които се интегрират с интелигентните домашни системи.

Коментар