Съдят Apple и Samsung за опасно излъчване от смартфоните

Смартфоните на Samsung и Apple се оказват най-опасни за здравето на хората, според изследване на Chicago Tribune (снимка: CCO Public Domain)

Apple и Samsung ще отговорят в съда за превишаване на стандартите за вредни излъчвания в своите смартфони. Делото срещу технологичните гиганти е заведено в Северния окръг на Калифорния (САЩ), съобщи Firbes.

Според ищците, двете компании умишлено са укрили информация, че техните устройства значително надвишават допустимите радиационни стандарти. Размерът на поискането обезщетение не се съобщава.

Служители на американското издание на Chicago Tribune са тествали популярни смартфони, пуснати през последните няколко години, за съответствие на нивото на радиация с декларираните от производителите стойности. Оказва се, че устройствата на Apple и Samsung са сред лидерите по степен на надвишаване на нормата.

Става въпрос за т.нар. SAR излъчване, или специфичен коефициент на абсорбция на електромагнитните вълни от човешките тъкани.

Тестването на Chicago Tribune е извършено за 11 смартфона, сред които има както флагмани, така и модели от средния и бюджетния сегмент. Списъкът включва Apple iPhone 8, 8 Plus, iPhone X и iPhone 7, Samsung Galaxy S8, S9 и J3, Motorola e5, e5 Play и g6 Play, както и BLU Vivo 5 Mini.

Смартфоните на Samsung и Apple се оказват най-опасни за здравето на хората – Galaxy S8, който беше пуснат през 2017 г., „печели” първо място. Според резултатите от тестовете, неговото SAR излъчване на разстояние 2 мм от тялото надвишава нормата пет пъти (500%).

„Среброто” грабва един от най-популярните смартфони на Apple – iPhone 7. Неговото ниво на радиация надвишава нормата два пъти.

Изследването на  Chicago Tribune е извършено в съответствие с препоръките на Федералната комисия за комуникации (FCC) – американски регулатор, който решава дали дадени устройства да се продават на пазара в САЩ. Тестването на смартфоните е проведено в лаборатория, която има всички необходими разрешителни и сертификати за това.

Излъчването на изпитваните смартфони е измерено на разстояние 2 мм и от 5 до 15 мм от тялото. И двата метода за тестване се използват от самия регулатор за измерване на радиацията, тъй като именно на това разстояние смартфоните са разположени по време на разговор.

Според резултатите от измерванията, всички тествани смартфони надвишават нормите на радиация няколко пъти точно на 2 мм разстояние от човешкото тяло.

Apple и Samsung отрекоха ​​несъответствието между декларираните и реалните индикатори за радиация на техните смартфони. Apple посочва, че всички модели iPhone са преминали FCC теста и имат сертификат.

От компанията подчертават също, че нейните устройства са тествани и от регулатори в други страни в рамките на географията на тяхното разпространение. Наличието на разрешителни потвърждава факта, че нивото на безопасност на iPhone отговаря на изискванията на регулаторните органи.

Samsung заяви, че смартфоните Galaxy, продавани в САЩ, отговарят на изискванията на Федералната комисия за комуникации. Компанията не коментира пазарите извън САЩ.

През януари т.г. FCC публикува класация на популярни и нови смартфони, пуснати през 2018 г., според нивото на емисиите на SAR, ефекта им върху главата и тялото, както и максималното еднократно излъчване. „Начело” по първия показател е Google Pixel 3 XL с индикатор 1,35 W/kg, следван от Google Pixel 3 и OnePlus 6T (1,34 W/kg) и LG V40 (1,27 W/kg).

Според влиянието на SAR върху тялото, на първите места са Google Pixel 3 (1,34 W/kg), LG V40 (1,28 W/kg) и Google Pixel 3 XL (1,19 W/kg). По отношение на максималното еднократно излъчване много смартфони показват ниво над 1,5 W/kg и по-високо, включително всички нови модели Apple iPhone, Google Pixel 3, Samsung Galaxy Note 9/S9 и др.

Коментари по темата: „Съдят Apple и Samsung за опасно излъчване от смартфоните”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    fcc лъгала макдонълсите !

    А какъв погром е в колоните като bg ?

  2. Димитър Иванов

    Къде гледам официалните резултати от FCC, както и изследването на Chicago Tribune излиза, че основно флагмани са със по-силно излъчване. Като се замисли човек, това е нормално. Колкото по мощен е телефона, колкото повече екстри има, колкото по силни и мощни са безжичните и други параметри, толкова повече излъчване и вреда за човешкото здраве. Друга причина е, че всички бързат да изкарат новия, по-мощен продукт на пазара, за да не изпаднат от конкурецията. С това бързане, предпазните мерки, тестването и лобирането за прикриване на резултатите до това водят.

    Ето ни тук, още една причина потребителите да не купуват топ телефони.

Коментар