Изкуствен интелект разкри ужасяващо престъпление

Изкуствен интелект идентифицира заподозрян в убийство, като разпозна лице на починал човек (снимка: CCO Public Domain)

Китайските власти задържаха мъж, обвинен в убийството на приятелката си, след като софтуер за разпознаване на лица предположи, че той се опитва да сканира лицето на труп, за да кандидатства за заем.

Полицията на провинция Фуджиан в Югоизточен Китай заяви, че 29-годишният заподозрян на име Джан е хванат при опит да изгори тялото в отдалечена ферма. Полицаите са били предупредени от компания, която издава заеми онлайн: нейната система за лицево разпознаване не открила никакви признаци на движение на очите на жертвата и изпратила сигнал за това.

Джан е обвинен, че е удушил приятелката си с въже в Ксиамен на 11 април, след спор за пари, в който жената заплашила да го напусне. Заподозреният поставил тялото на жената в багажника на наета кола и отпътувал.

Той е обвинен също, че се преструвал на жертва, когато се свързал с работодателите на приятелката си чрез нейния акаунт в социалната мрежа WeChat с искане за отпуск, предаде South China Morning Post.

Когато на другия ден нарушителят пристигнал в родния си град Санминг, полицията получила съобщение, че мъжът се опитва да кандидатства за заем чрез приложение, наречено Money Station. То използва невронна мрежа за проверка на самоличността на кандидатите, а по време на процеса на идентификация изисква от човека да премигне.

От компанията за заеми се свързали с полицията, след като открили синини по лицето на жената и плътно червено петно на шията й по време на преглед на записа от приложението. Софтуерът за разпознаване на глас също установил, че си има работа с мъж, а не с жена, която кандидатства за заем.

Джан е обвинен още в използване на телефона на жертвата, за да изтегли 30 000 юана (около 4 200 долара) от банковата й сметка и да измами нейните родители, като им каже, че жената е напуснала работа за няколко дни почивка.

Въпреки че датата на процеса все още не е обявена, подробностите по случая вече шокираха мнозина в Китай. Според един потребител на социалните мрежи, сюжетът е твърде ужасен и по-скоро прилича на трилър, а друг написа: „Никога не съм си представял, че процесът на разпознаване на лице може да се използва по този начин”.

Коментар