Windows 7 остава с критично висок дял

Все още много бизнес компютри работят под управление на Windows 7 (снимка: Microsoft)

През януари идната година Microsoft ще прекрати поддръжката на Windows 7, което крие определи рискове за потребителите на остарялата операционна система. Особено трябва да се притесняват бизнес клиентите.

Microsoft се опитва всячески да насърчи потребителите на Windows 7 да актуализират софтуера си. Но въпреки непрекъснатото подобряване на Windows 10 и редица инициативи за привличане на потребители към новата ОС, броят на работещите с Windows 7 остава критично висок, по данни на компанията за сигурност Лаборатория Касперски.

Windows 7 остава със значителен дял сред микро-предприятията – 38% срещу 53–55% за Windows 10. А при малкия и средния бизнес, както и при корпоративните потребители има дори паритет между двете ОС.

Широкото използване на Windows 7 предизвиква безпокойство, тъй като остават по-малко от шест месеца, преди да изтече поддръжката на тази версия, предупреждават експертите.

Причините за забавения преход към Windows 10 имат различни обяснения: от инсталиран софтуер, който не е в състояние да работи върху нови версии на Windows, до икономически съображения и дори само поради вече изградените навици.

Но остарялата, неактуализирана ОС крие риск за киберсигурността – цената на инциденти с компрометиране на защитата може да бъде много по-висока от цената на актуализирането, казват от Касперски.

Ето защо компанията препоръчва на клиентите да надстроят системите си до поддържаните версии на Windows и да използват допълнителни инструменти за сигурност по време на преходния период.

От 14 януари 2020 г. Windows 8.1 и Windows 10 ще бъдат единствените поддържани версии на операционната система Windows от страна на разработчика – Microsoft.

Коментари по темата: „Windows 7 остава с критично висок дял”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Предстои нова агресия за принудителен upgrade към нови версии с нови уязвимости и дефекти, бъгове и т.н.

  2. :o)

    ще бъда кратък

    К*Р за Windows 10 🙂

  3. Йордан

    Напълно съгласен с предишния коментар – Windows 7 е мислена за десктоп операционна система и е много приятно да се работи на компютър с нея. Windows 10 си е за таблет, ужасно неудобно и неприятно ми е да работя на десктоп машина с нея.

    Пък да не говорим за последните подобрения в Скрайп, които Майкрософт направиха. Това е най-най-най-неудобният и неинтуитивен софтуер, които някога съм използвам. Ос***ха се с тази мания приложенията да изглеждат еднакво и на десктоп, и на таблет. Ами няма как, разберете. Няма как един и същ интерфейс да изглежда еднакво на 32 инчов монитор и на 4 инчов дисплей. Тъпо е.

  4. Anonymous

    Я да го духат! Осмицата и десятката са направени като за таблети и ме дразнят ужасно, дотам че ми иде да счупя мишката. По-скоро ще мина на Линукс, отколкото на тях, Колкото до сигурността, то и без това я няма никаква – процесорите им даже излязоха пробити

Коментар