Microsoft одобри поддръжка на exFAT в Linux

Linux ядрото ще се сдобие с поддръжка на файлова система exFAT (снимка: CCO Public Domain)

Microsoft публикува спецификацията на файловата система exFAT и одобри нейната поддръжка в Linux. С тази стъпка компанията продължи да подкрепя общността с отворен код, съобщи SiliconAngle.

exFAT е един от основните, но невидими компоненти в екосистемата на потребителските технологии. Файловата система е внедрена в Windows и се използва от стотици милиони преносими устройства, включително USB устройства.

Досега Linux нямаше собствена поддръжка на exFAT, тъй като технологията е частна. В резултат на това потребителите трябваше да изтеглят софтуер от външни източници, за да изпълняват основни задачи като свързване на USB устройство или SD карта от камерата към компютъра.

„За нас е важно общността на Linux да може уверено да използва поддръжката на exFAT в ядрото на Linux. Ние публикуваме спецификацията на exFAT, за да улесним внедряването и да осигурим съвместимост”, казва Microsoft в изявление.

По-рано Microsoft се присъедини към консорциума Open Invention Network (OIN), който беше създаден, за да защити Linux общността от съдебни дела за интелектуална собственост.

Участието на американска корпорация в OIN по същество означава съгласие на Microsoft да предостави на всички членове на организацията безплатен неограничен лиценз за цялото си патентно портфолио.

Коментар