ЕСОД не е новият архив на Държавна сигурност

Неоснователни са евентуални притеснения на гражданите и на служителите в администрациите относно събирането на лична информация от Единната среда за обмен на електронни документи (ЕСОЕД). Няколко основни члена в Наредбата, определящи изискванията за ЕСОЕД, поставят ясни граници в това отношение, заяви Николай Томов, ръководител проекти в Софтуерна къща – Стемо ООД.
Единната среда за обмен на електронни документи не е новият архив на Държавна сигурност, допълни Томов, който ръководи и проекта за изграждане на електронно правителство от страна на Консорциум „Сторма”.
През март и април МДААР и изпълнителите на проекта ще проведат семинари и обучения за общините в цяла България – както за ръководни кадри от администрациите, така и за специалисти по ИТ и административно обслужване.
На семинарите ще бъде разяснена общата рамка на изграждащото се електронно правителство и ще се представи цялостната методология за реализиране на електронни услуги. Предвижда се да бъдат обхванати всички 264 общини в страната.
ЕСОД е един от основните компоненти в структурата на електронното правителство. Нейна задача е да осигури средства за сигурен обмен на документи между информационните системи на доставчиците на административни услуги.
Средата е проектирана, разработена и интегрирана с „Единния портал за достъп до електронни административни услуги” и „Регистрите за оперативна съвместимост” от специалистите на Стемо. Тя е „сърцето” на технологичната рамка на електронното правителство.
В момента тече процес по сертифициране на средата, след което ще започне реалната й експлоатация.

по темата: „ЕСОД не е новият архив на Държавна сигурност”

добавете коментар...

  1. fclik

    Стига ПР акции де…

Коментар