Светлина в тунела за мобилния интернет

Съвременните мобилни телефони се отличават с по-бързи процесори, по-големи екрани и по-разнообразни интерфейси. Но дали това е достатъчно, за да дадат на потребителя тази интернет практика, на която той е свикнал на настолния компютър?
Интернет за мобилни телефони, макар и в много рудиментарен вид, започна да се предлага през 1999 г. с достъп до малко на брой уеб сайтове, поддръжащи базов HTML. През 2002 г. беше въведен WAP 2.0 и с поддръжката на XHTML, той може да показва почти всички уеб страници, достъпни на РС. Все още обаче има проблеми, които карат хората да се отнасят предпазливо към достъп до интернет от техните мобилни телефони.
Какво искат потребителите днес
Джей Съливан, шеф на мобилното отделение на Mozilla, казва, че хората искат да отварят любимите си уеб сайтове и приложения бързо и лесно. Те искат страниците да се зареждат бързо и да бъдат сигурни. И ако сега това не е толкова трудно постижимо, то остава проблема с потребителския интерфейс. “Много по-трудно е да се пише на мобилен телефон, отколкото на РС”, обяснява Съливан. “Въвеждането на интернет адреси, потребителски имена и пароли може да бъде достатъчно трудно, за да се окаже голяма бариера за много хора”.
Една от най-големите бариери, обаче, е в неяснотата относно разходите, особено за плановете и тарифите за данни.
Джули Саджнани, мениджър комуникации за Opera, също смята, че мобилното браузване е далеч от перфектното. Причината е, че поради различни хардуерни ограничения, многозадачност между приложения се осъществява трудно.
Какво следва
Специалистите смятат, че има светлина в края на тунела.
Нещата в мобилния свят постепенно си идват на мястото с по-бързи мрежи, по-добър хардуер и по-интерактивни сензорни екрани”, смята Съливан.
Мрежите на всички оператори стават все по-бързи. В момента най-високият стандарт за интернет скорости е 7.2Mbps, но операторите вече пробват и по-високи – O2 прави изпитания в Германия за скорости 28Mbps, Vodafone – 16Mbps и Orange – 20Mbps.
Остава да уточнят по-добре какви такси ще събират от потребителите, за да се избегнат огромните сметки, от които вече се оплакват доста потребители.
Съвременните мобилни телефони също така страдат от липса на софтуерна функционалност, която да им позволи по-добро браузване. Добре би било, ако има възможност за бързо преминаване между табулатори, копиране от една уеб страница на друга.
Войните на браузърите стават мобилни
Разработчиците на браузъри разбират, че трябва да направят мобилните приложения, колкото е възможно по-подобни на настолните.
Новият мобилен Firefox на Mozilla, например, с кодовото име Fennec използва същото ядро на машината за браузване на Firefox, което означава, че ще има по-добра съвместимост с уеб сайтове, тъй като повечето уеб разработчици вече правят и тестват приложения за Firefox. Освено това използва най-новата технология JavaScript, което прави по-бързи уеб сайтове и приложения.
Мобилните браузъри работят с компресиране на данните, които се изпращат на телефона, обикновено на сървърите на разработчика.
Технологията за компресиране на Opera, например, играе централна роля в цялостната ефективност на уеб браузването. Opera Mini компресира трафика с до 90%, без да съкращава или променя съдържанието на уеб сайта.
Opera Turbo, решение, което се предлага за настолни компютри, мобилни телефони и други интернет устройства компресира мрежовия трафик до 80%. Уеб страниците се обработват от страната на сървъра, което облекчава потребителския хардуер и позволява по-добра практика на браузване.
Подобряването на интерфейсите също допринася за намаляване на стреса на потребителя при работа с интернет приложения. Mozilla, например, улеснява навигацията, като включва една версия на Smart URL Bar, което позволява на хората да получат бърз и лесен достъп до любимите си уеб сайтове. Разработчиците работят и върху синхронизиране на историята на браузване, най-често посещаваните сайтове и управление на паролите с персоналния компютър на потребителя.
Opera също представи един сензорен интерфейс Opera Fingertouch, предназначен да улесни избирането на линкове, форми и други уеб елементи, както и навигация в уеб страници без помощта на електронна писалка.
Хардуерни ограничения
Opera има серия от иновации за преодоляване на този проблем. Технологията Small Screen Rendering преформатира страницата, за да се събере в една колона, което отстранява нуждата от хоризонтален скрол. Opera Zoom пък позволява на потребителите да увеличават и приближават желаното съдържание само с няколко щраквания.
Мини-приложенията (така наречените Widgets) стават все по-популярни за онези потребители, които нямат функционалността на пълния браузър. Те могат да виждат отрязъци от информация – финансова, спортна, новини и време. По този начин Opera Widgets правят многозадачността на едно мобилно устройство по-ефикасна.
Пренасянето на практиката на уеб браузване от персоналния компютър на мобилния телефон определено е въпрос, с който трябва да се заемат всички от индустрията на мобилни телефони.
Мобилните производители трябва да решат проблемите с предоставяне на достатъчно памет за истинска многозадачност. Операторите трябва да обяснят на клиентите ясно и точно какво струва даунлоудът на данни, а разработчиците на браузъри трябва да намерят начин да създадат платформа, сравнима с тази за настолните компютри.

Коментар