Майкрософт инвестира още $80 000 в иЦентрове

Майкрософт продължава подкрепата си за проекта иЦентрове с инвестиция от още 80 000 долара, стана ясно днес на пресконференция в сградата на ДАИТС.

Вицепрезидентът на Майкрософт за Централна и Източна Европа Томас Бохенек връчи чек на председателя на ДАИТС Пламен Вачков на церемония в Националния иновационен център към Агенцията.

Средствата ще бъдат използвани за обучение на инструктори и осигуряване на учебни материали, съобщи генералният директор на Майкрософт България Огнян Киряков.
Ще продължим да подкрепяме проекта, въпреки трудните времена, през които минават всички компании в момента”, каза Томас Бохенек.
Според него, идеята на Бил Гейтс за компютри във всеки офис и всеки дом вече се сбъдва, макар и да е била приета скептично в началото.
По учебната програма, разработена в рамките на инициативата "Неограничени възможности" на Майкрософт, над 10 000 души в неравностойно положение са преминали курс на обучение в мрежата на телецентровете в страната и са усвоили базови умения за работа с компютър и с основни програми.
В резултат на това близо 20% от тях са си намерили нова или по-добре платена работа, или са стартирали собствен бизнес, съобщи Пламен Вачков.
Момче от Горна Малина е решило да остане в родното си село, именно заради иЦентровете, разказа Огнян Киряков. За първи път то се е докоснало до компютрите и е открило света на интернет в местния телецентър – събитие, което е променило плановете му за бъдещето.
Проектът иЦентрове стартира в България през 2003 г. с основа цел изграждане на мрежа от обществени телецентрове, предоставящи образователни услуги и достъп до интернет в малки или икономически изостанали населени места в страната.
Общата инвестиция на Майкрософт в проекта до момента надхвърля 350 000 щатски долара. Освен с парични средства, корпорацията подкрепя иЦентрове и със софтуерни продукти, уточни Пламен Вачков.
иЦентровете към момента са 115, като до месец ще отворим още четири. Често те са единственото място, където хората имат достъп до световната мрежа и то безплатно в рамките на половин час”, каза Вачков.
Близо 1,3 милиона потребители са посетили иЦентровете от тяхното създаване. Досега в тях са обучени над 60 000 държавни и общински служители, хора с увреждания и представители на малцинствата. Съвсем скоро ще започне ново обучение за работа с компютри на роми от Плевен.
Междувременно Майкрософт инвестира с размах и в иновационния център към ДАИТС. Компанията демонстрира там три ключови решения – платформа за е-услуги, насочена към общините; решение за обединени комуникации, чрез което фирмите ще пестят разходи; и програма за управление на софтуерните активи.

Коментар