Свива се и вторичният пазар на смартфони

Пазарът на употребявани смартфони възлиза на около 65 милиона броя годишно (снимка: CCO Public Domain)

Глобалният пазар на обновени (реновирани) смартфони e намалял с 2% през първата половина на годината и възлиза на 64,6 милиона броя, сочат данни на изследователската компания Counterpoint Research. През същия период на 2018 г. вторичният пазар на смартфони се е измервал с 66 милиона устройства.

Експертите приписват спада на намаляващите продажби на нови устройства, в резултат на което по-малко използвани смартфони навлизат на вторичния пазар. Фактор с негативно влияние върху пазара е и продължаващата търговска война между САЩ и Китай.

Цикълът на подмяна на флагманите, които захранват вторичния пазар, се забавя, поради тенденцията към увеличаване на периода на използване на смартфоните от висок клас. Освен това новите мита, обявени от САЩ за китайския внос, парализират екосистемата на използваните устройства и принуждават производителите да градят само краткосрочни планове, страхувайки се от въвеждане на нови мита.

Потреблението на обновени смартфони се увеличава само в Индия, Латинска Америка и Африка. Индия остава лидер по ръст в продажбите на употребявани устройства – напредъкът там е 8,8%.

Друга характерна тенденция е консолидирането на доставчиците на фона на отрицателната динамика на пазара. Много от участниците в екосистемата на използвани смартфони се фокусират повече върху устройствата на Apple и Samsung, вярвайки, че тези две марки са по-малко рискови за спад на продажбите.

Коментар