Huawei пусна смартфони без Google приложения

Ричард Ю показва първите флагмани на Huawei без Google приложения (снимка: Huawei Mobile / Twitter)

Huawei представи първия си флагмански смартфон без вградени приложения на Google. Според анализатори, ако китайският производител продължи да предлага устройства без услуги на Google, продажбите и пазарният му дял ще намалеят.

Новите модели Mate 30 и Mate 30 Pro работят под управление на операционна система Android Open Source Project (AOSP), която не използва приложения на Google (Chrome, YouTube, Google Play и др.) и е безплатна за всички.

Вместо Google Play новите устройства предоставят достъп до AppGallery магазин, в който има повече от 45 хиляди приложения. Huawei Mate 30 идва на цена от 799 евро. Версията Mate 30 Pro с 5G поддръжка струва 1199 евро.

По-рано през 2019 г. американските власти поставиха Huawei в „черен списък”, поради твърдения за сътрудничество с военните и разузнавателни служби на Китай, както и за наблюдение на клиенти. В резултат на това, компанията загуби няколко ключови американски партньори, вкл. Google.

Впоследствие САЩ облекчиха ограниченията, като позволиха на местните компании да продават свои продукти на Huawei, но само ако това не застрашава сигурността на държавата. Сътрудничеството с Google не бе възобновено, въпреки че Huawei се надяваше на благоприятна развръзка.

На фона на американските санкции, анализаторите на GF Securities понижиха прогнозата си за доставки на Huawei смартфони от 260 на 230 милиона броя за 2019 г. Ако Huawei продължи да няма достъп до услугите на Google, следващата година може да се усети по-силно влияние върху позициите на компанията на външните пазари, казват анализаторите.

В случай, че потребителите не знаят как сами да изтеглят мобилните приложения на Google, тогава те ще се нуждаят от техническа поддръжка от трети страни, което създава неудобство за тях, коментират от GF Securities. Но въпреки неблагоприятната пазарна ситуация за Huawei, първоначалното производство на телефони Mate 30 е с 15% по-високо от това на миналогодишния флагман Mate 20.

Според Тайванския институт за икономически изследвания, в началото Mate 30 и Mate 30 Pro ще се продават само на определени пазари. Най-важният пазар за Huawei е Китай. Там компанията контролира около 70-80% от продажбите на премиум смартфони, отбелязва Nikkei.

Коментари по темата: „Huawei пусна смартфони без Google приложения”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    китайците ще утрепат гугъл

  2. Мхм

    Ще си ги ползват само китайците, не че е малък пазара, но до там, без гугълските приложения са мъртви.

  3. Anonymous

    струва 1199 евро
    фалира ли са не тея цени

Коментар