Ubuntu ще поддържа 32-битови приложения до 2025

Ubuntu потребителите могат да са спокойни, че 32-битовите програми и игри ще продължат да работят на любимата им операционна система (снимка: CCO Public Domain)

Очакваше се Canonical да прекрати поддръжката на 32-битови пакети в операционната система Ubuntu, считано от 2020 г. Ситуацията обаче се промени и сега разработчикът обещава да поддържа 32-битовите програми до 2025 г.

Става въпрос за поне 199 пакета. Сред тях са Wine, клиентът Steam, емулаторът ZSNES, игри като Quake 4 и Enemy Territory: Quake Wars, както и редица 32-битови библиотеки, които се използват от клиентския софтуер Valve и други приложения, съобщават от Canonical.

Това е добра новина, тъй като без 32-битова поддръжка редица приложения, макар и остарели, не биха работили в Ubuntu. Много от тях все още нямат подходящи 64-битови версии. Например Wine, който позволява пускане на Windows приложения в Windows, има 64-битова версия, но нейната наложителна актуализация ще отнеме много време.

С обещанието за поддръжка от страна на Canonical, в следващите 6 години Ubuntu потребителите могат да са спокойни, че клиентът Steam или други програми, както и игрите, ще работят под любимата им операционна система.

Разбира се, остава отворен въпросът дали потребителите да инсталират нова версия на Ubuntu без 32-битови библиотеки и така да си гарантират сигурността или да жертват сигурността в името на старите програми.

Ubuntu обаче може да се стартира и на виртуална машина, тъй като съвременните компютри вече са достатъчно мощни. Така че в момента проблемът с поддръжката на 32-битовите програми изглежда решен.

Коментар