Приеха стандарта за телевизори 8K Ultra HD

8K Ultra HD телевизорите трябва да поддържат разделителна способност поне 7680х4320 пиксела (снимка: CCO Public Domain)

Асоциацията за потребителски технологии (CTA) официално одобри стандарта за телевизори от ново поколение – с панели 8K Ultra HD, съобщи Engadget. Подобни телевизори вече произвеждат няколко компании от ТВ индустрията.

Панелите по новия стандарт трябва да отговарят на сериозни изисквания – броят на активните пиксели да е най-малко 33 млн., а разделителна способност – поне 7680х4320 пиксела.

Освен това 8K Ultra HD телевизорите трябва да бъдат оборудвани с HDMI интерфейс, който поддържа зададената разделителна способност, а дълбочината на цвета да е 10 бита.

Дефинирани са и изисквания за скоростта на опресняване на изображението. Новите панели трябва да осигурят 24, 30 и 60 кадъра в секунда.

В допълнение, телевизорите от следващо поколение трябва да поддържат конвертиране на SD, HD и 4K съдържание до 8K Ultra HD.

CTA представи и логото за 8K Ultra HD TV панели. Производителите ще могат да го използват от 1 януари 2020 г.

Още преди одобряването на стандарта, редица компании пуснаха на пазара 8K телевизори. Сред тях личат имената на Samsung, LG, Sony и др.

Коментари по темата: „Приеха стандарта за телевизори 8K Ultra HD”

добавете коментар...

  1. :o)

    Колко човека ще си купят 80-100 инчов телевизор?
    Адски малко.
    Затова това няма да е много “ширпотреба”
    Обикновения цървуланко по света който живее от наем до наем и от заплата до заплата
    няма да гледа 8К в бъдещите 5-10 години 😉

  2. До Българин

    8K се приема има смисъл за огромни по размер екрани и е абсолютно безсмислен за малки такива.
    Примерно на 32 или дори 40 инчов телевизор човек трудно може да усети разлика между 4К или 8К. Така, че новият формат се приема основно за огромни по размер екрани и видеостени от 80-100 инча и нагоре.
    Сони началото на годината пуснаха 16К телевизор, който струва 5.8 милиона долара. 16К примерно би се използвал в бъдеще основн в киносалоните.

  3. Mafozy

    Миналата година Холивуд снимаше на 12К, така че има много още развитие в тази сфера

  4. Българин

    Вече няма смисъл. Просто технологичния възход достигна критична точка, която не може да бъде премината без нещо фундаментално ново. Ако ще тъпчат повече пиксели в някакво безсмислено съревнование, само и само да могат хората следващата година да си купят “нещо ново”, не мисля, че този модел ще издържи повече от година-две.

Коментар