Превръщат Wi-Fi рутерите в решение за IoT сигурност

Рутерът е най-подходящата отправна точка за повишаване на сигурността и поверителността на свързания дом (снимка: TP-Link)

Мрежовата компания TP-Link обяви партньорство с антивирусния разработчик Avira, целта на което е да обезпечи сигурността на потребителите на IoT устройства чрез решението Avira SafeThings.

През последните години, откакто IoT устройствата стават все по-популярни, маршрутизаторите заемат ключова позиция в поддържане на сигурността на свързаните устройства, коментираха от TP-Link.

Рутерът е най-подходящата отправна точка за повишаване на сигурността и поверителността на свързания дом и ако потребителите искат да държат всичко под контрол, е от съществено значение да проверят какво могат да правят устройствата, хората, които влизат в контакт с тях и как общуват по между си, посочиха от Avira.

TP-Link и Avira заедно ще предоставят глобална IoT сигурност за милиарди потребители, правейки света по-безопасно място, обещават партньорите.

Избрани Wi-Fi маршрутизатори TP-Link ще бъдат снабдени със софтуер Avira SafeThings – цялостно решение за сигурност на домашната мрежа, което се предлага с подобрена защита срещу вируси, DDoS атаки и други.

Avira SafeThings използва изкуствен интелект и машинно обучение за откриване на аномалии в поведението на смарт устройствата, за прихващане на кибератаки, неоторизиран достъп до мрежата, вируси и др. Мобилно приложение предлага възможност за преглед на всички свързани устройства и им осигурява защита.

Съвместната инициатива създава реална възможност за доставчиците на услуги по целия свят да добавят нови опции към портфолиото си, които осмислят концепцията за киберсигурност и осигурят защитена инфраструктура, което ще увеличи лоялността и доверието на клиентите.

Умните устройства навлизат в живота на хората и тази тенденция ще продължи и занапред. Според експерти, през 2018 г. в света е имало около 7 милиарда интелигентни джаджи, а до 2025 г. броят им ще достигне 21,5 милиарда. Това са лаптопи, настолни компютри, смартфони, таблети, но също така и устройства, които потребителите обикновено не считат за уязвими от кибер заплахи, като смарт телевизори, преносими устройства и интелигентни термостати.

Налице са обаче някои рискове, които не са за пренебрегване. Много устройства се предлагат в комплект със сложни кабелни връзки, трудни за промяна пароли и неясни политики за актуализиране, които ограничават сигурността им. Един от проблемите е ниската защита, предоставена на потребителя.

Умните устройства могат да изпращат огромен поток от данни за живота на потребителите. Често не е ясно какво прави интелигентното устройство, с кого обменя данни и дали обемът на тези лични данни надвишава реалните оперативни нужди на самото устройство.

Интелигентният термостат, например, е изложен на уязвимости и може да предостави на хакерите информация, засягаща цели семейства. Киберпрестъпниците могат да осъществят достъп до видео кадри от всеки дом чрез мониторите и смарт телевизорите и да извлекат поредица от данни, които да предоставят на трети лица или да ги изполват неправомерно.

За да се борят с всички тези заплахи, TP-Link и Avira сключват партньорство и предлагат пълна защита за свързани с интернет устройства, включително смарт телевизори, интелигентни термостати, но също така и IoT джаджи, които са част от локалната мрежа и които обикновено не разполагат със софтуер за сигурност.

Коментар